Cveta biznis sa "divljim" pansionima za pse! Kinološki sudija upozorava: Od sobe naprave pansion, zarade 5.000 evra, a psa vrate u traumama!

10.09.2023

08:00

0

Autor: R.M.

Uzmu jednu prostoriju u kući, stavi ogradice od pola metra, napravi pet-šest bokseva i to mu je pansion, kaže kinološki sudija Duško Jovanović

Cveta biznis sa "divljim" pansionima za pse! Kinološki sudija upozorava: Od sobe naprave pansion, zarade 5.000 evra, a psa vrate u traumama!
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Srbiji je sve češća pojava "divljih" pansiona za pse u kojima uslovi nisu ni izbliza isti kao u onima koji su legalni. Međutim, oni su obično dosta jeftiniji od pravih pansiona pa se vlasnici pasa odlučuju da svoje ljubimce tamo smeste iako to može biti opasno za njih.

Kinološki sudija Duško Jovanović kaže za 24sedam da je i sam držao pansion dugo godina, ali da je odustao zbog tog posla jer su pravila postala toliko stroga da su potrebne jako velike investicije.

- Pansion je postalo pravno lice i mora da se registruje kao firma ili preduzetnik, mora da imate najmanje jednog radnika. Morate da imate ogradu 2 metra ili veću, napravljenu od takvog materijala da pas ne može izaći i povrediti nekoga, ali i da druga životinja ne može da uđe i povredi psa. Potrebno je imati prostoriju za skotne kuje, posebno za štence kao i za pse koji su bolesni i moraju biti u karantinu. Morate imati kancelariju i kupatilo za radnika, onda pod koji se lako može dezinfikovati... i da bi napravili pansion, treba da uložite jedno 50.000 evra! - priča Jovanović.

Zbog ovako velikih investicija desilo se da je napravljena gomila "divljih" pansiona, dodaje naš sagovornik.

- Postoji ih milion! Zakon o dobrobiti životinja predviđa da vi ako dovedete psa i ostavite ga u pansionu, a ne pojavite se, pansion zadržava pravo nad vašim psom. To je super ako vaš pas nema 15 godina, tri noge i mešanac je koji nema novčanu vrednost, i opterećenje je. I šta ćete onda vi da radite? Morate da brinete o njemu, a neko će se na taj način rešiti psa kojeg ne želi. I zato sada imate pansione od kojih sam se naježio kada sam išao! - kaže Jovanović.

Profimedia
 

Igrom slučaja jedan njegov poznanik je smestio psa u takav pansion, a Jovanović je otišao da vidi o čemu se radi. I naišao na vlasnicu koja uopšte ne ume da se ponaša sa psima.

- Ona ne zna da rukovodi sa psom, ne zna da primi psa u pansion, ne zna da mu skine stres! Pas mi je skočio u naručje, nabio mi se za vrat i samo što nije zaplakao i molio da ga odvedem! To je toliki amaterizam i maltretiranje životinja! To su ljudi koji samo grabe za pare, koji su uglavnom polupismeni a kinološki da ne pričam. Oni su tu videli neku zaradu i to je to - priča kinološki sudija.

Naprave pansion od sobe u kući

On je čak i opisao kako izgledaju ti pansioni.

- Uzmu jednu prostoriju u kući, stavi ogradice od pola metra, napravi pet-šest bokseva i to mu je pansion. Uzima 10 evra dnevno po psu, stavi 10 pasa i to mu je 100 evra svaki dan. Za dva meseca uzme 5.000-6.000 evra za dve meseca i to je to! - priča Jovanović.

On kaže da bi ovakve pansione bilo jednostavno pronaći od strane nadležnih inspekcija samo kada bi uzeli oglase i proverili ih.

- Uzmu oglas, provere na APR-u i vide da ga nema! Ja ne znam da li ima dva registrovana pansiona! Svi ostali rade na crno - kaže Jovanović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike