Dijalog "nevernika" i muftije: Šest odgovora na pitanja svakog čoveka koji ne veruje u Boga

20.12.2020

07:45 >> 07:47

0

Ove nedelje razgovarali smo sa muftijom beogradskim i vojnim Mustafom Jusufspahićem, koji je svoj život posvetio religiji i Bogu

Dijalog "nevernika" i muftije: Šest odgovora na pitanja svakog čoveka koji ne veruje u Boga
Copyright 24sedam

Nema čoveka u Srbiji, Balkanu, pa i planeti, koji nije bio svedok da su religija ili pogrešno njeno tumačenje doveli do krvi, suza, patnje, progona, mržnje… Da ne idemo dalje. Novinari “24sedam” istražili su sve o religiji. Rezultat je ovaj mini feljton, koji ćete moći da čitate samo kod nas na poratlu i to svake nedelje.

Ove nedelje razgovarali smo sa muftijom beogradskim i vojnim Mustafom Jusufspahićem, koji je svoj život posvetio religiji i Bogu, a svi koji ga znaju reći će vam da je to čovek koji sa lakoćom uspeva da objasni sve mistične momente religije i kroz samo nekoliko misli uspe da razuveri sve one koji ne veruju u Božije postojanje. Zbog toga su novinari 24sedam rešili da, u ovom kratkom razgovoru, postave šest “ateističkih ili neverničkih” pitanja, a koja se najčešće postavljaju kada se povede tema o postojanju te više sile.

Pixabay

Kako da verujem u Boga, kada ga nikad nisam video?

-Suština je da se mnogo toga ne vidi, a da to postoji. Ne znam da li čovek vidi koronu danas golim okom, a iz nekog straha opet drži masku preko usta. Ili da veruje da njegov čukundeda postoji, a nikad ga nije video. To što ne vidimo, ne znači da ne postoji, ne znači da, na primer, predaka nije bilo, da nisu tu negde. Eto, ona izreka “Prijatelji su kao zvezde i kada ih ne vidite, znate da su tu negde”, ona, upravo, potvrđuje tu tezu. A, Bog je najveći prijatelj svoga stvorenja, on nas je stvorio, on nas najviše voli. Veruješ li u pravdu, ako ne veruješ u Boga? Nema idealne pravde na ovom svetu. Ako čovek ubije dva čoveka, za koliko njih može biti kažnjen? Samo za jednog. I u onim najgorim smrtnim kaznama, možeš mu uzeti život za samo jednog čoveka. A, šta je pravda? Bog može da nas stvori i uništi koliko god puta želi. Mnogo mi je važno da razlikujemo verovati u Bogu i verovati Bogu.

Koja je razlika?

-Verovati u Boga znači da postoji, ali mu ne veruješ sve, a vernik je onaj koji je pomiren sa Bogom, u miru je sa Bogom, nije u zavadi. A da bi došlo do toga moraš da ga spoznaš, a da bi ga spoznao moraš da saznaš. Kao kad odeš u fabriku telefona dobiješ uputstvo, tako nam je i Bog dao uputstvo. Knjige, žive dokaze koje možete videti svakog dana. I đavo je verovao da Bog postoji, jer ga je video, razgovarao je sa njim, ali mu nije verovao. To je suštinska razlika.

Pročitajte još:

A, zašto bismo onda verovali u uputstva koja je neko, ko zna kad, zapisao?

-Ako tražiš istinu, ti ćeš je naći, jer je data da bude pronađena, kroz logiku i um. Bog nam je dao um i informacije, koje su ti date u granicama spoznaje. Na stotine mesta u Kuranu Bog ti kaže: “O, vi koji ste umom obdareni, razmišljajte o stvaranju Božijem, ko je taj ko daje snagu semenu da nikne iz zemlje, ko je taj ko spušta kišu?” Zašto kaže “spušta kišu”, a ne pada? Pa, zamislite da kiša pada sa 10.000 metara, kapi bi nam razbile glavu. Razmišljaj o svemu. A onda nam je pre 15 vekova opisao razvitak embriona u telu majke, koja nas rađa, kad nije bilo mikroskopa. Govori ti o morima, koja se dodiruju, a ne spajaju se. Pa, ko je mogao znati o morima tada? Tako je Žak Kusto, slavni naučnik koji se bavio okeanima i morima, nakon tog saznanja iz Kurana primio islam.

Gde je onda Bog sada, kada nam najviše treba?

-Isto tamo gde je bio kada to nisi primećivao. On je taj koji ti daje da mu se obratiš, da ga se setiš, da kažeš: “Nije to moje ja, sa velikim J, već je Bog sa velikim B”. Ne možemo očekivati pomoć ako mu se nismo obratili. Ipak, on je uvek tu i to baš pored ovih, koji sebe nazivaju vladarima. Zašto su ti vladari hakovali ime Božije. Vladar je ime Božije, a zašto to rade? Da bi rekli:”Ovo je parče moje zemlje?” Kako je parče tvoje zemlje, kada ćeš ti pod tu zemlju da ideš? Vernik nema želju da ubeđuje, uverava, naše je da iznosimo primere, koje nam je Bog dao. Vernik, u svakom trenutku, vidi Božije davanje i ne sumnja u njegovu milost.

Pročitajte još:

A, zašto nas onda tako često stavlja u iskušenja?

-Sa velikim razlogom, da bi učvrstio našu veru. Uostalom, svaki vernik zna da, kada mu je najteže, to je deo onoga što je dobio na ovom svetu, koji je prolazan, jer samo je onaj tamo svet večan. Ako veruješ, verovaćeš i u onaj tamo svet. Ako nemaš poverenja u Boga, onda ti je sve besmisleno. Kao što danas dete nema poverenja u svog oca ili majku danas, šta god da mu kažete, neće da sledi roditelje dok ne umru. Kad umru, onda će reći:” Onaj moj stari je imao pravo”. U tom svetlu moramo da damo priliku ljudima od vere da, u današnje vreme, govore. Religija je potisnuta svuda i to je urađeno sa namerom da u ljudima stvori strah, a kad strah uđe u srce, tad prvo izlazi vera. A, kada imaš samo veru, tu strah ne dopire.

Zašto bih verovao u Boga, kada postoje tri religije, koje služe za međusobne sukobe? Kojoj knjizi ja da verujem, kad ih ima toliko?

-To nije suštinski argument za onog koji traži istinu, već za onoga koji traži zavadu na ovom svetu, kako bi dobio drugi interes. Onaj koji istinski traži, prvo se pita zašto je na ovom svetu i koja ja njegova svrha. Ne da gleda u ono tamo, već sebe da ispravlja. Islam pomiriuje sve to, ime selam, mir, je ime Božije. To je bio pozdrav i Mojsijev i Isusov i Muhamedov. Kada su govorili želim ti mira, tada su govorili želim ti Boga, da bi imao mir. Naše sveštenske odore, koje god da su, postale su dresovi klubova, koji se raspravljaju ko ima bolju knjigu, učitelja, a zaboravili su zašto to rade. Ne kažem da toga nema, ali suština je da, svako ko je razumno obdaren, treba da ide u proučavanje. Zato Kuran izaziva sve koji kažu da su vernici da pistupe umom i zato je prva zapovest u Kuranu “Uči, čitaj, proučavaj”, imenom svoga stvoritelja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike