Ovako je protekao prvi dan nove školske godine u "Ribnikaru": Učenici samo pričali sa nastavnicima, a školu čuvalo 9 policajaca

01.09.2023

20:10

0

Autor: R.M.

Uprkos svemu što se desilo, čini se da poverenje u školu nije opalo jer je broj novih prvaka sličan je kao i prethodne godine

Ovako je protekao prvi dan nove školske godine u "Ribnikaru": Učenici samo pričali sa nastavnicima, a školu čuvalo 9 policajaca
Ilustracija/OŠ Vladislav Ribnikar - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Prvi dan škole u OŠ "Vladislav Ribnikar" protekao je u razgovoru sa učenicima, a po preporuci Ministarstva prosvete nije se radila "klasična nastava", potvrdio je za 24sedam Igor Đorđević, jedan od roditelja i doskorašnji predsednik Saveta roditelja škole.

- Svi razredi su imali nastavu u obe smene, a prema preporukama uglavnom je bilo priče sa nastavnicima. Bilo je i prvaka. Juče su imali prijem prvaka. Taj svečani deo je protekao lepo, bio je dostojanstven i na njemu je bila ministarka prosvete. Bila je priredba koju su deca petog razreda napravila za nove đake. Prvaci su videli svoje nove učionice i danas su došli na nastavu - izjavio je Đorđević.

On je rekao da je prošle godine bilo upisano samo pet prvaka više nego ove, što znači da roditelji nisu izgubili poverenje u ovu školu nakon masovnog ubistva koje se dogodilo pre nekoliko meseci.

- Ove godine se upisalo 120 prvaka, a u odnosu na prošlogodišnjih 125 gotovo da ne postoji pad. Dakle nije pao broj novih učenika zbog svega što nam se dogodilo, što je jedan pozitivan pokazatelj da će ova škola i dalje da funkcioniše - rekao je on.

Zatvoren deo gde su se desila ubistva

Inače, škola je ranije bila "podeljena" tako da su u jednom delu bili učenici do četvrtog razreda, a u drugom na tri sprata učenici starijih razreda. 

Masovno ubistvo učenika desilo se u prizemlju dela škole za starije učenike, a Đorđević nam je potvrdio da nastave nema ni na jednom spratu.

24sedam/Katarina MIhajlović
Scene nakon masovnog ubistva u školi

- Čitav taj deo je zatvoren jer se rešava kako će izgledati i koji će deo biti memorijalni centar, a gde će se odvijati škola. Taj deo treba da se rekontruiše u sledećoj fazi kada se bude rešilo kako će izgledati - objasnio je on.

Inače, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Željko Brkić izjavio je kada je reč o OŠ "Vladislav Ribnikar" da će od danas u obe smene biti prisutna četiri policijska službenika opšte nadležnosti, tri policijska službenika saobraćajne policije i dva policijska službenika kriminalističke policije.

Bira se novi Savet roditelja

Đorđević nam je rekao da je do juče postojao Savet roditelja, ali je njegov mandat istekao pa se uskoro bira novi.

- Sledeće nedelje je reizbor Saveta roditelja koji je juče istekao. Novi članovi saveta se biraju danas i u ponedeljak, a potom zaseda i bira novog predsednika - objasnio je Đorđević.  

Istakao je da MUP ima dovoljan broj policijskih službenika za obezbeđivanje škola u celoj Srbiji.

"Ne dovodi se u pitanje naše angažovanje. Mi smo već sada spremni za početak školske godine. Jasno smo definisali obime angažovanja za svaku pojedinačnu školu. Imaćemo policijske službenike sve vreme trajanja nastave i to ni na koji način neće poremetiti naše redovno funkcionisanje", poručio je Brkić.
24sedam/Katarina Mihajlović
Deo škole gde će biti memorijalni centar

On je dodao da je sprovedena obuka za 5.800 policijskih službenika i 200 oficira policije kako bi oni na najbolji način komunicirali sa decom i zaposlenima u školi, kao i da bi prepoznali bezbednosne rizike koji se mogu pojaviti i na njih odreagovalina adekvatan način.
Naveo je da će učenici osnovnih škola, u okviru projekta "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo", imati posebne časove kako bi se povećalo njihovo poverenje u policiju.

Učenici od 1. do 4. razreda će imati jedan školski čas posvećen sadržaju koji se odnosi na bezbednost dece u saobraćaju i u vanrednim situacijama, dok će učenici od 5. do 8. razreda, u trajanju od 90 minuta, imati čas tokom kog će se upoznati sa prevencijom vršnjačkog i diigtalnog nasilja.

"Deca treba da se posvete učenju i onome čemu škola i boravak u školi služe, da otvore svoje umove i da intelektualno napreduju. Mi ćemo, sa naše strane, uraditi sve da takav ambijent i sačuvamo", rekao je Brkić za Tanjug.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike