Premijerka podržala ideju penzionera o formiranju nacionalnog saveta za brigu o njima: Bilo priče i o povećanju penzija

29.08.2023

12:48

0

Brnabić je sa predstavnicima penzionera razgovarala o brojnim temama koje se tiču najstarije populacije

Premijerka podržala ideju penzionera o formiranju nacionalnog saveta za brigu o njima: Bilo priče i o povećanju penzija
Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je na današnjem sastanku sa predstavnicima penzionerskih organizacija Srbije podržala njihovu ideju o formiranju nacionalnog saveta za brigu o penzionerima, kao i izradu strategije za unapređenje položaja starih lica, saopšteno je iz kabineta premijerke.

Na sastanku, kome je prisustvovao i ministar finansija Siniša Mali, Brnabić je sa predstavnicima Saveza penzionera Srbije, Udruženja penzionera Srbije „Nezavisnost" i Udruženja sindikata penzionera Srbije razgovarala o brojnim temama koje se tiču najstarije populacije, posebno o načinu povećanja penzija.

Premijerka je zahvalila sagovornicima na konstruktivnom razgovoru i istakla da penzioneri imaju puno poštovanje Vlade Srbije, koja nastoji da obezbedi i unapredi svakodnevni život najstarijih građana.

Ministar finansija Siniša Mali podsetio je na povećanja penzija u proteklom periodu i ukazao da one danas u Srbiji rastu brže od plata, da je tzv. švajcarska formula plus dala očekivane rezultate i da se kroz vanrednu indeksaciju penzija dostiže željeni cilj.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ
 

 

Naglasio je da je taj cilj da prosečna penzija ne bude ispod 50 odsto prosečne plate i da se ide ka tome da prosečna penzija do kraja 2025. godine bude 450 evra.

Mali je dodao da se nastavlja sa brigom o najstarijim sugrađanima, između ostalog uvođenjem penzionerske kartice, koja će zvanično biti promovisana 1. oktobra.  

Predstavnici penzionera poručili su premijerki Brnabić da su zadovoljni onim što je do sada učinjeno za tu populaciju, da je pokazana briga i zaustavljeno urušavanje penzija, a da istovremeno imaju razumevanja za sve teškoće koje država ima. Dogovoreno je da će razgovori poput današnjeg biti nastavljeni.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike