Penzionerska Olimpijada: U Niškoj Banji se pokazuje vitalnost „trećeg doba“

27.08.2022

15:05

0

Stariji građani Srbije koji su željni izazova i spremni da se ogledaju sa vršnjacima okupili su se u Niškoj Banji na 15. Olimpijadi sporta, zdravlja, kulture i ekologije trećeg doba

Penzionerska Olimpijada: U Niškoj Banji se pokazuje vitalnost „trećeg doba“
Ilustracija - Copyright Pixabay/Dominic Winkel

Više od tri stotine učesnika iz deset okruga Nišavskog, Borskog, Zaječarskog, Pirotskog, Topličkog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pomoravskog, Šumadijskog i Moravičkog, kao i grada Beograda, uživali su, kako je navedeno, u sjajnoj atmosferi na Olimpijadi trećeg doba „Niška Banja 2022“, prenosi Tanjug.

U ovu manifestaciju, pored suorganizatora, Grada Niša, opštine Niška Banja, Gradske organizacije penzionera Niš, Sportskog pokreta trećeg doba Niš, uključile su se i druge državne i gradske institucije, koje su prepoznale značaj ove manifestacije.

Prisutnima se na otvaranju, kome je prisustvovao i ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, obratio najstariji učesnik Olimpijade, vitalni stogodišnjak profesor Aleksandar Kerković, koji je kazao da je ta manifestacija mesto gde stariji mogu da se opuste i zabave.

- Ova olimpijada je dokaz da država brine o nama starijim građanima da možemo da se okupimo i zabavimo. Ona meni podiže duh i uliva mi optimizam - rekao je on.

Najstariji građani i penzioneri takmičili su se u pet sportskih disciplina prilagođenih za starije osobe i decu: fudbal, košarka, pikado, šah i štafeta u brzom hodanju.

Tradicija od deceniju i po

Takmičarima i svim posetiocima obratio se predsednik Pokreta trećeg doba Niša i narodni poslanik Hadži Milorad Stošić koji je istakao da se u tom gradu trude da se starijim građanim omogući da ostvare sve svoje potrebe, uključujući socijalne - društvene.

- Već 15 godina uspešno organizujemo Olimpijadu trećeg doba i ovom prilikom pozivam sve opštine i gradove u Srbiji da i oni organizuju slična druženja - poručio je Stošić.

Na samom početku manifestacije učesnici su prisustvovali bratimljenju dve penzionerske organizacije: Udruženje penzionera opštine (UPO) Niška Banja i Udruženje penzionera Staro Mirijevo, treće doba - GO Zvezdara, Beograd.

Organizatori Olimpijade trećeg doba, značajan akcenat su stavili na zdravlje starije populacije, pa su tim povodom Dom zdravlja Niš i Institut za lečenje i rehabilitaciju Niška Banja, u okviru „Bazara zdravlja” prisutnima omogućili besplatno merenje krvnog pritiska i šećera u krvi, određivanje procenta masne mase u organizmu i određivanje BMI, savetovnje o pravilnoj ishrani, uz stručne savete lekara o zdravlju i zdravim stilovima života.

U okviru kulturnog dela manifestacije organizovana je izložba slika, likovna kolonija, kao i likovna radionica za početnike i najmlađe.

Učesnici 15. Olimpijade sporta, zdravlja, kulture i ekologije trećeg doba, kao i brojni gosti i građani Niške Banje uživali su u nastupu horova Grada Niša, a program je nastavljen uz obilazak znamenitosti Niša.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike