Novi trend "dual-income, no kids": Karijera je mladima važnija od građenja porodice, a i žele da uživaju u finansijskoj slobodi

27.08.2023

13:30

0

Trend u Srbiji, kao i u svetu, da se roditeljstvo odlaže zbog napretka u karijeri, obezbeđivanja egzistencije, ali i činjenice da žena sa 40 i 50 godina danas izgleda kao ranije sa 20 i 25

Novi trend "dual-income, no kids": Karijera je mladima važnija od građenja porodice, a i žele da uživaju u finansijskoj slobodi
Copyright Profimedia

Više od polovine parova bez dece kaže da njihova odluka da nemaju decu nema nikakve veze s njihovom karijerom, tvrdi novo istraživanje MarketWatcha, koje je uključivalo više od 600 parova koji imaju dvostruke prihode, ali nisu roditelji.

Jedna trećina ispitanih ljudi izjavila da je razlog što nemaju decu to što žele da uživaju u svojoj finansijskoj slobodi. Oko 62 posto žena i 48 posto muškaraca otkrilo je da njihova karijera nije uticala na njihovu odluku da nemaju decu.

51 posto ispitanika ovog istraživanja reklo je da nikada nisu želeli decu, dok je 23 posto njih istaklo da bi ih možda želeli u budućnosti. Samo 25 posto navelo je da uskoro želi decu.

Tri glavna razloga koja su naveli su bila finansijska sloboda, svakodnevna fleksibilnost i nedostatak finansija. Samo jedna petina rekla je da su "više zainteresovani za razvoj karijere."

Trend u Srbiji, kao i u svetu, jeste da se roditeljstvo odlaže zbog obezbeđivanja egzistencije i napretka u karijeri, ali se zaboravlja na biološki sat, poručuje za RTS Ana Mitrović, ginekolog-akušer na Klinici "Narodni front".

Vreme je najveći neprijatelj u borbi za potomstvo, ističe Marijana Arizanović iz Udruženja  "Šansa za roditeljstvo".

Prema rezultatima popisa, skoro trećina stanovnika Srbije starijih od 15 godina nema nijedno dete, Marijana Arizanović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla da uvek postoji šansa za roditeljstvo, te da svako od nas ima svoj put, i da je pitanje da li će ga izabrati.

- Važno je da svoj put izaberemo na vreme, jer je vreme najveći neprijatelj u borbi za potomstvo - ističe Arizanovićeva.

Profimedia
 

Dodaje da su iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo" u kontaktu sa osobama koje imaju zdravstvenih problema da postanu roditelji, koji su pokušavali ili pokušavaju da uđu u proceduru vantelesne oplodnje i lečenja neplodnosti...

Poručuje da se Udruženje nada da će u novembru, uz pomoć sponzora uspeti da otvori savetovalište za roditelje koji žele da usvoje decu zbog komplikovane procedure u tom postupku.

Borba za egzistenciju i biološki časovnik

Profesorka Ana Mitrović priča da je od petka do danas rođeno 28 beba u "Narodnom frontu".

Naglašava, međutim, da je trend u Srbiji, kao i u svetu, da se roditeljstvo odlaže zbog napretka u karijeri, obezbeđivanja egzistencije, ali i činjenice da žena sa 40 i 50 godina danas izgleda kao ranije sa 20 i 25.

- Tu se zaboravlja biološki časovnik. Nismo još dobili bitku sa biologijom, a možda ne treba ni da je dobijemo.To što je reprodukcija žene ograničena na period do 40-45 godina u biološkom smislu, ima svojih opravdanja -kaže Mitrovićeva.

Prema njenim rečima, biološki optimum je da se trudnoća ostvaruje između 20. i 25. godine.

Profimedia
 

"Značaj porodice u društvu stavljen na drugo mesto"

Mitrovićeva ukazuje i da je za mlade važno da se štite od polno prenosivih bolesti, koje mogu da budu i bez simptoma, ali i od neželjenih trudnoća da bi se izbegli abortusi.

- Stasavajući u adolescentski period, koji se poklapa sa reproduktivnim, mladi treba da znaju da će pravilnim ponašanjem sačuvati svoje zdravlje za vreme kada budu želeli da budu roditelji - navodi doktorka.

Ističe da u javnosti moramo da vratimo "popularnost porodice".

- Imam osećaj ljudski, ne stručni, da je značaj porodice u društvu stavljen na drugo mesto. Moj lični stav je da ako bismo više radili na promociji porodice, da bismo sliku kroz nekoliko godina mogli da promenimo - zaključuje Mitrovićeva.

Šta je DINK?

Poslednjih meseci internetom vlada novi trend DINK (dual-income, no kids) u kojem parovi bez dece veličaju svoj način života.

Ako si DINK, znači da želiš svoj novac, svoje vreme i svoje izlete samo za sebe.

Više od polovine parova bez dece kaže da njihova odluka da nemaju decu nema nikakve veze s njihovom karijerom, tvrdi novo istraživanje MarketWatcha, koje je uključivalo više od 600 parova koji imaju dvostruke prihode, ali nisu roditelji.

 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike