Koriste trenutak žalosti da "love u mutnom": Ako se i vama ovo dogodi, samo jedno treba da uradite

22.08.2023

12:42

0

Autor: I.K.

Pojedini privatnici koji se bave organizacijom sahrana i prodajom pogrebne opreme, koriste se svim sredstvima da zarade

Koriste trenutak žalosti da "love u mutnom": Ako se i vama ovo dogodi, samo jedno treba da uradite
Ilustracija - Copyright Profimedia

Koristeći trenutak tuge zbog smrti najbližeg člana porodice, pojedini privatnici koji se bave organizacijom sahrana i prodajom pogrebne opreme, pokušavaju da zarade u mutnom.

Oni samo 15 minuta od kada bude konstatovana smrt, zovu porodicu i nude svoje usluge i opremu. Neretko se predstavljaju i kao radnici JKP "Pogrebne usluge", kako bi sve delovalo uverljivije.

Dešava se da njihove usluge budu znatno skuplje od cene koju daje javno preduzeće, ali porodica koja je u žalosti ne razmišlja o tome da tog trenutka zove i proverava cenovnike, te neretko pristaju na ponudu datu telefonom, verujući čak da je u pitanju javno preduzeće.

Iz JKP "Pogrebne usluge" su potvrdili da se ovako nešto dešava i da su za to saznali iz razgovora sa građanima koji su bili na meti ovih prevaranata te dodaju da trenutno prikupljaju podatke, nakon čega planiraju da o svemu obaveste nadležne organe.

Rukovodilac servisne službe JKP "Pogrebne usluge" Milena Denić rekla je za Euronews Srbija da je ova praksa postala dosta primetna poslednjih meseci i da su za ovakve slučajeve saznavali tek kada ih slučajno kontakira porodica preminulih, jer ima dodatnih pitanja oko sahrane. 

- Kada pogledamo u naš sistem konstatujemo da niko sa njima od naših zaposlenih nije razgovarao. Pretpostavlja se da je u pitanju privatna agencija, i to je protivzakonito jer koriste naše ime - rekla je ona.

Iako svako ima pravo da angažuje koje god želi preduzeće kako bi obavio sahranu i to je sasvim regularno, nije u redu da ljudi budu dovedeni u zabludu. Zato je preporuka da obavezno provere ko im nudi usluge, kolike su cene, pa i da pozovu JKP "Pogrebne usluge" da provere da li su ih njihovi radnici kontaktirali.

Za informaciju plaćaju 30.000 dinara

Direktor preduzeća JKP "Pogrebne usluge" Vladan Đukić potvrdio je za Telegraf da se ovakve prevare dešavaju, te naveo da informacije o nečijoj smrti dolaze do privatnih pogrebnika uz "tarifu" od 30.000 dinara.

"Ti privatnici dobijaju prijave, a informacije debelo plaćaju, što im se isplati, jer njihove cene za usluge sahrane i opreme budu od 60.000 pa i do 100.000 veće od naših. Cena sahrana JKP "Pogrebne usluge" nije menjana od avgusta 2019. godine i poskupljenje nije u planu. Iznos za sahranu je 95.728 dinara, a sa opremom, čija cena varira, pogreb košta oko 130.000 dinara", napominje Đukić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike