Dođu sa mora, pa trče kod ginekologa! Doktorka objasnila gde većina žena greši

18.08.2023

13:53

0

Doktori damama savetuju preventivnu upotrebu probiotika tokom leta

Dođu sa mora, pa trče kod ginekologa! Doktorka objasnila gde većina žena greši
Ilustracija - Copyright Profimedia

Doktorka Aleksandra Kostić iz Doma zdravlja "Dr Simo Milošević" kaže da sve više naših žena posećuje ginekologa zbog urogenitalnih infekcija.

Radi se o smanjenju laktobacila, dobrih bakterija, u urogenitalnom traktu žene zbog čega se štetne bakterije i gljivice namnože i prave probleme.

- Ono što mi savetujemo tokom letnjih meseci jeste preventivna upotreba probiotika. To su tzv. ženski probiotici koji mogu da se piju, mogu da se stavljaju lokalno i naravno da se vodi računa o higijeni, da se nosi udoban pamučni veš, da se izbegava nošenje sintetičkog veša, tangi, da se kupaći kostim menja odmah po izlasku iz vode - savetuje doktorka Kostić.

Većina pacijentkinja kojima je potrebna pomoć uglavnom navode da, ili su bile na letovanju, pa je došlo do infekcije, ili su se kupale na nekom od bazena. Od simptoma navode probleme u vidu pojačane sekrecije, svraba, neprijatnog mirisa, problema sa mokrenjem ili učestalo i bolno mokrenje.

- Međutim, ukoliko prevencija zakaže ili je pad imuniteta u pitanju i ipak dođe do infekcije, onda te pacijentkinje najčešće testiramo tako što ih upućujemo da urade određene briseve i onda na osnovu rezultata dobijaju terapiju", kaže dr Kostić. 

Ukoliko postoji sumnja na neku ozbiljnu polno prenosivu bolest ili pacijentkinje kažu da su imale rizično intimno ponašanje, uvek se sprovodi testiranje uzorka krvi na sidu, na sifilis, na genitalni herpes itd. Mlade žene bi trebalo upozoriti na opasnosti koje nosi rizično seksualno ponašanje, ističe doktorka.

- Znači, da im ukažemo na opasnost od promiskuiteta, čestog menjanja partnera i na to da je korišćenje kondoma veoma bitno da ih zaštiti. U najvećem broju slučajeva će ih kondom zaštititi - dodaje dr Kostić

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike