Nevreme stiže u Srbiju i ide ka ovim delovima naše zemlje! Temperatura pada, a za jedan dan će pasti kiše kao za mesec dana

04.08.2023

20:07

0

Ciklon i hladni front koji prolaze preko severa Evrope, a prostiru se sve do Mediterana, doneće osetno svežiju vazdušnu masu sa severa Atlantika preko oblasti Alpa

Nevreme stiže u Srbiju i ide ka ovim delovima naše zemlje! Temperatura pada, a za jedan dan će pasti kiše kao za mesec dana
nevreme ide ka Srbiji - Copyright Foto:Printskrin/Rainalarm

Nevreme ide ka Srbiji! U Srbiji se očekuje jače pogoršanje vremena tokom vikenda, usled prelaska ciklona i hladnog fronta preko zemlje. Nakon vrelog dana sa temperaturama i do 38°C, osetan pad vazdušnog pritiska najavljuje promenu vremenskih uslova. Kako najavljuju meteorolozi, za samo jedan dan će pasti kiše kao što bi inače za ceo avgust.

Već u toku večeri i prve polovine noći očekuje se jači razvoj oblačnosti i lokalni pljuskovi sa grmljavinom, a postoji mogućnost za pojavu grmljavinskih nepogoda. Ciklon i hladni front koji prolaze preko severa Evrope, a prostiru se sve do Mediterana, doneće osetno svežiju vazdušnu masu sa severa Atlantika preko oblasti Alpa.

Zapadna Bačka, severna Bačka, severni Banat su pod najvećom pretnjom za jako nevreme večeras, dok su Sombor i Bačka Palanka gradovi gde će oluja biti najača.

FOTO TANJUG/ RTV KRALJEVO
 

Oluja će se brzo kretati ka severoistoku i postoji opasnost da će padati krupan grad. 

Srbija će tokom vikenda biti pod uticajem ovog ciklona i hladnog fronta, što će rezultirati promenljivim vremenom i padom temperature za 10 do 15 stepeni.

Za samo jedan dan, kiša koja će pasti biće koliko prosečno padne u celom avgustu. Očekuje se da u periodu od 12 sati do nedelje ujutro padne između 30 i 50 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i do 70 mm, što je količina kiše koja u proseku padne za ceo mesec.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

U subotu se očekuje toplo i vedro vreme ujutro, ali oko podneva se očekuje naoblačenje i zahlađenje, praćeno kišom i veoma obilnim pljuskovima sa grmljavinom. Očekuje se opasnost od grmljavinskih oluja na celoj teritoriji Srbije, a najobilnije padavine očekuju se u nekim delovima zemlje.

U nedelju će biti umereno do pretežno oblačno i osetno svežije, povremeno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Slično će biti i u ponedeljak s lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Poboljšanje vremena očekuje se od utorka, a od srede će biti sunčano i ugodno toplo.

Naglo povećanje nivoa manjih tokova i opasnost od poplava na bujičnim tokovima je moguće, dok kod srednjih i većih tokova nema opasnosti od poplava jer je njihov vodostaj nizak. Međutim, moguće su urbane poplave zbog nemogućnosti odvodnih sistema da primi veliku količinu vode u kratkom vremenskom intervalu.

Istovremeno, u Sloveniji i Hrvatskoj se očekuju ekstremno obilne padavine, lokalno i preko 200 mm, što je dovešće do velikih poplava u slivu reke Save. Te poplave bi trebalo da stignu do Srbije tokom sledeće sedmice, ali za sada bez opasnosti od poplava jer je vodostaj Save nizak ili srednji.

Bonus video:

RINA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike