Srbiju opet čeka superćelijska oluja i to ne samo jedna! Meteorolog upozorio da je prvih 5 minuta najopasnije: Vetar ide brže od 100 na sat!

20.07.2023

14:22

0

Autor: R.M.

Narednih nekoliko dana Srbiju će pogoditi još dve superćelijske oluje, kao i jedna "obična"

Srbiju opet čeka superćelijska oluja i to ne samo jedna! Meteorolog upozorio da je prvih 5 minuta najopasnije: Vetar ide brže od 100 na sat!
Copyright Tanjug/Nebojša Raus

Protiv superćelijske oluje ne pomaže ništa, a prvih pet minuta je najopasnije, upozorio je za 24sedam meteorolog Ivan Ristić.

On je rekao da je najbolje skloniti se sa ulice dok oluja ne prođe.

- Najopasnije je kada dođe prvi nalet vetra, jer on dostiže brzinu i do 100 kilometara na sat. Prvih pet minuta je najopasnije. Tada pada sve, od drveća do krovova i slično. Zapravo, tada dolazi do najveće sile, koja može biti opasna za ljude i imovinu. Ali već s padom temperature i jačom kišom vetar počinje da slabi - objasnio je Ristić.

Dodaje da se prečnik oblaka sinoćnje oluje, koja je krenula iz Slovenije, tako brzo razvijao da je u roku od dva sat već bio 100 kilometara. Međutim, ono što je zanimljivo jeste to da se kretao neverovatnih 100 kilometara na sat.

- Za samo četiri sata stigao je od Zagreba do Beograda, što je veoma velika brzina za jedan oblak. Tamo je imao jačinu 110 km/h. Srećom, kako se kretao ka nama, njegova jačina je slabila, ali je opet bila dovoljno jaka da napravi štetu. Recimo, u Beogradu čak 100 kilometara na sat - rekao je Ristić.

Međutim, meteorolog kaže da nas čeka nova oluja, ali neće biti tako razorna već "obična".

24sedam/Goran Sivački
 

- Dakle, nepogode sa kišom i gradom. Međutim, superćelijska oluja se ponovo očekuje u subotu oko 18 časova, kao i u narednu sredu - naglašava Ristić.

On savetuje ljudima da ne izlaze u tom periodu, a ukoliko primete specifične tamne oblake trebalo bi da se sklone sa ulice što pre.

- Važno je da ne budu na ulici i da ne ostavljaju kola ispod drveća. Nažalost, jedino što mogu da urade je da osiguraju kuće i vozila. U nekim zemljama, poput Amerike, čak 36 godina su bezuspešno tražili način da se odbrane od tih oluja i ništa. Čak su napustili i protivgradnu zaštitu, a ljudi još uvek nemaju rešenje - naglasio je Ristić.

Međutim, oluje neće biti jedino što će nas snaći, pa tako naredne nedelje možemo očekivati novi pik toplotnog talasa, a u utorak će temperatura biti oko 40 stepeni. 

- A onda u sredu dolazi promena vremena i opet možemo očekivati superćelijsku oluju - rekao je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike