Dramatični prizori poplava iz Slovenije! "Ovako nešto nismo videli decenijama" (VIDEO)

04.08.2023

17:45

0

Autor: M. Vu.

Na terenu se nalaze hrabri spasioci koji pomažu evakuaciji stanovništva iz ugroženih područja

Dramatični prizori poplava iz Slovenije! "Ovako nešto nismo videli decenijama" (VIDEO)
nezapamćene polave u Sloveniji - Copyright Profimedia

Katastrofalne poplave pogodile su Sloveniju danas, sa najmanje tri osobe koje su izgubile život usled nevremena i nabujalih reka. Najteža situacija zabeležena je u Koruškoj, gde je stanje ponekad opisano kao haotično. Most na magistralnom putu Dravograd-Slovenj Gradec u Otiškom Vrhu srušio se pod pritiskom nabujale reke Mislinje, a i nekoliko drugih puteva postalo je neprohodno.

Poplavljena područja su široka, a mnoga mesta suočavaju se s problemom nestašice pijaće vode i otežanim signalima za mobilne telefone. Na terenu se nalaze hrabri spasioci koji pomažu evakuaciji stanovništva iz ugroženih područja. Građani su zabrinuti i strepe za svoju bezbednost i imovinu.

 

Kako su mnogi Slovenici komentarisali na društvenim mrežama, ne pamte da su decenijama videli ovakve prizore.

- Ovako nešto nisamo videli decenijama. Ovo je zaista užas - bio je jedan od komentara.

Među evakuisanim mestima nalazi se i dolina Ličnice u opštini Medvode, severozapadno od Ljubljane. U Celju je takođe pokrenuta evakuacija stanovništva zbog opasnosti od izlivanja reke Savinje, dok je Laško potpuno odsečeno.

Vlasti upozoravaju na izrazito lošu hidrološku prognozu, a postoji i velika verovatnoća izlivanja Savinje, što je dovelo do masovne evakuacije celog područja Lišća na desnoj obali, Trubarjeve i Malgajeva do Ljubljanske ulice, uključujući i stari deo Celja na levoj obali reke.

Ove stravične slike poplava i razmere štete koju je izazvalo nevreme potresaju Sloveniju, a vlasti i spasioci nastavljaju svoje napore kako bi zaštitili živote i imovinu građana.

Potopljeno više od 400 kuća

Više od 80 odsto opštine Komenda je pod vodom, rekao je Roman Koncilja, komandant Vatrogasne jedinice Komenda.

Vatrogasci i volonteri sada spasavaju ljude iz poplavljenih stambenih objekata, pumpajući vodu gde je to moguće.

 

 

„Pred nama je noć koja, prema našim informacijama, nimalo ne obećava. Sada pada jaka kiša i očekuje se jačanje padavina“, rekao je Koncilja.

Vatrogasci sada pune kese protiv poplava, a počeli su da crpe vodu iz stambenih i drugih objekata gde je to moguće. Poplavljeno je više od 400 stambenih kuća u kojima ima najmanje pola metra vode. Vatrogasni sindikat je zamolio preduzetnike za pomoć u čišćenju smeća koje je besna voda donela na puteve i mostove.

 

 

Najveći problem su nam mostovi koji su blokirani balama stočne hrane“, rekao je Koncilja, koji je proglasio vanredno stanje za celu opštinu. U Komendi je pobesnela voda odnela i most.

Kiša će padati do sutra

Ciklonalno područje koje se nalazi iznad severozapada Italije izazvalo je obilne kiše koje su se sada premestile ka jugoistoku, pokrivajući veliki deo Slovenije. Radarska animacija pokazuje da se novi pljuskovi neprestano šire ka severu i severoistoku zbog prisutnosti vlage i toplote. Ova situacija, prema proračunima, očekuje se da će trajati do sutra ujutru, ali zbog prisustva ciklona, moguće je da će se padavine i nevreme nastaviti tokom dana.

Neviđene poplave zahvatile su mnoga područja, uzrokujući prekid putne infrastrukture i električne energije. Neka mesta su i dalje odsečena od sveta, a stanovnici se suočavaju sa ozbiljnim problemima i opasnostima. Slovenačka vojska, uz pomoć helikoptera, aktivno sprovodi spasilačke akcije kako bi evakuisala ugrožene građane, uključujući i zatvorenike koji su se morali skloniti na krovove svojih stambenih zgrada.

Bonus video:

Rina

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike