Najtužnija priča koja stoji iza otkrića leka protiv raka: Evo kako je dobio naziv AOH1996

03.08.2023

07:22

0

Autor: I.K.

Naučnici su napravili pilulu koja ubija ćelije raka, a da sve zdrave ćelije u organizmu ostaju netaknute

Najtužnija priča koja stoji iza otkrića leka protiv raka: Evo kako je dobio naziv AOH1996
Laboratorija - Copyright Profimedia

Svet je dobio novu nadu. Naučnici su saopštili da su napravili pilulu koja ubija ćelije raka, a pritom sve zdrave ćelije u organizmu ostaju netaknute! Mediji širom sveta ovu pilulu smatraju za "sveti gral", s obzirom na njen značaj i uticaj na čovečanstvo u budućnosti.

Naziv ovog leka "AOH1996", koji je razvio "Citi of Hope", jedna od najvećih američkih organizacija za istraživanje i lečenje raka, krije posebno dirljivu i potresnu, ali istovremeno i nadahnjujuću priču.

Naime, lek na čijem istraživanju se radi 20 godina dobio je kodno ime "AOH1996", nakon što je devojčica Ana Olivija Hili sa samo devet godina preminula 2005. godine od kancera. 

Doktorka Linda Malkas, koja predvodi istraživanje leka, srela je Aninog oca neposredno pre nego što je devojčica preminula, te ju je njena priča inspirisala da proba da nađe lek u znak sećanja na nju.

U to vreme doktorka Malkas je izučavala kancer dojke, a Anin otac ju je pitao da li bi mogla da uradi nešto povodom neuroblastoma i napisao joj ček na 25.000 dolara. Osnovan je i fond nazvan po njoj, "Annafund", posredstvom kojeg se prikupljaju sredstva za borbu protiv opake i smrtonosne bolesti.

 

 

- To je bio trenutak koji je promenio moj život i posle kog više ništa nije bilo isto. Znala sam da želim da uradim nešto posebno za tu malu devojčicu - ispričala je doktorka Malkas.

Revolucionarna terapija dolazi nakon 20 godina istraživanja i razvoja pilule koja napada protein PCNA, koji je zapravo ključan za repliciranje ćelija raka u organizmu.

Niko nikada nije uspeo da napadne PCNA terapijom, jer se smatralo da je "nedodirljiv".

Profimedia
 

Organizacija "City of Hope" uspela je da razvije lek koji "gađa" upravo ovaj protein i, što je najvažnije, da napadajući njega ne oštećuje zdrave ćelije organizma. Pokazalo se da je pilula efikasna u lečenju ćelija koje potiču od raka dojke, prostate, mozga, jajnika, grlića materice, kože i pluća.

Trenutno su u toku ispitivanja na ljudima i svet se nada da bi možda, u ime Ane, mogao da konačno odahne. Njena prerana smrt na taj način bi dobila smisao. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike