Oboren Ginisov rekord u Beogradu: Srbi napravili najveću konstrukciju od plastičnih flaša! Pogledajte kako izgleda (FOTO)

27.07.2023

13:03

0

Na Savskom jezeru plutajući objekat sadrži tačno 57.288 plastičnih boca

Oboren Ginisov rekord u Beogradu: Srbi napravili najveću konstrukciju od plastičnih flaša! Pogledajte kako izgleda (FOTO)
Oboren Ginisov rekord - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

U Beogradu je danas oboren Ginisov rekord kada je u pitanju konstrukcija objekta sastavljenog isključivo od plastičnih flaša. Sudija Ginisove knjige rekorda Pravin Patel utvrdio je da na Savskom jezeru plutajući objekat sadrži tačno 57.288 plastičnih boca.

"Nije ovde samo do brojki. Moraju da se poštuju stroga pravila o tome šta je tačno rekord. Važno je da je objekat načinjen isključivo od plastičnih boca i da struktura objekta bude bez vidljivih šupljina, u šta smo se jutros i uverili. Takođe, objekat mora biti načinjen od boca koje se mogu kupiti u slobodnoj prodaji ili koje su reciklirane", izjavio je Patel.

Objekat, nalik na pontonski most, prostire se celom širinom Savskog jezera, što, po rečima organizatora, iznosi oko 250 metara. Napravljen je u znak završetka ekološke kampanje "Plus za planetu - promena počinje od tebe", započete još 16. juna, Svetskog dana ponovne upotrebe plastične ambalaže.

Flaše su skupljanje skoro pola godine. Pre Beograda, Ginisov rekord za najviše plastičnih boca od kojih je sastavljen neki objekat iznosio je 43.296 boca i postavljen je 2014. godine u Italiji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike