Od petka javna rasprava o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama

26.07.2023

12:50

0

Iz Ministarstva su pozvali stručnu javnost i sve zainteresovane da učestvuju u raspravi i svojim komentarima i predlozima doprinesu što kvalitetnijem finalnom nacrtu zakona

Od petka javna rasprava o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Ministarstvo zdravlja najavilo je da će od petka, 28. jula, do 9. avgusta organizovati javnu raspravu o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama.

U saopštenju Ministarstva se navodi da zakonske izmene treba da unaprede zaštitu lica sa mentalnim smetnjama, a sistem učine sigurnijim i efikasnijim.

Kako se podseća, posle nezapamćenih tragedija koje su potresle čitavu zemlju početkom maja, Vlada Srbije sistemski je pristupila analizi važećih zakona, podzakonskih akata i svih ostalih propisa koji uređuju oblast mentalog zdravlja.

Sve državne institucije su se javno obavezale da će preduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi se događaji makar i slični ovima predupredili, a oni koji su se već dogodili bili tretirani na adekvatan način.

Iz Ministarstva su pozvali stručnu javnost i sve zainteresovane da učestvuju u raspravi i svojim komentarima i predlozima doprinesu što kvalitetnijem finalnom nacrtu zakona, koji je u interesu svih građana.

U saopštenju se navodi da je prisustvo medija i pravovremeno i tačno informisanje javnosti o ovom nacrtu zakona od izuzetnog značaja.

"Ministarstvo zdravlja veruje da će kroz otvorenu diskusiju u javnom prostoru, ali i svesrdnu pomoć kolega, stručnih lica i udruženja koja se bave ovom oblašću, uspeti da izradi dobar Nacrta zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, te da će se, pred poslanicima, unapređen nacrt naći na usvajanju u bliskoj budućnosti", navodi se u saopštenju.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike