Školarci od 1. septembra u klupama: Evo u kom slučaju odeljenje prelazi na onlajn nastavu

27.08.2021

06:09 >> 07:41

0

Teško je licitirati koliko će to trajati, ali se nadam i borićemo se da to traje što duže, rekao je Đerlek

Školarci od 1. septembra u klupama: Evo u kom slučaju odeljenje prelazi na onlajn nastavu
Copyright 24sedam/Profimedia/Pixabay

Od 1. septembra školski čas će trajati 45 minuta, ali do kada će tako biti i ko će preći na onlajn nastavu?

O ovome su na RTS-u govorili epidemiolozi.

Pročitajte još

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže da je epidemijska situacija zabrinjavajuća, ali da ga raduje to što će deca krenuti 1. septembra u škole.

– Teško je licitirati koliko će to trajati, ali se nadam i borićemo se da to traje što duže – rekao je Đerlek.

Direktorka Instituta “Batut” dr Verica Jovanović napominje da ako dve osobe u jednom odeljenju budu pozitivne, onda je to znak da celo odeljenje treba da pređe na onlajn nastavu u narednih 10 dana.

– Posebna radna grupa već godinu i po ima određenu dinamiku rada, a procena primene svih mera u školama se sprovodi u organizaciji samih škola i lokalnih samouprava. Proverava se broj inficirane dece, da li u pojedinim školama ima klastera, da li su usmerena da prate nastavu onlajn i da budu lečena, i prati se da li su sve mere primenjene u školama – navodi Jovanovićeva.

– Ako je jedno dete pozitivno prilikom pohađanja nastave, onda se nekoliko kontakata oko deteta isključuje, a ostala deca nose maske i nastavljaju regularno nastavu. Maske se nose prilikom ulaska u školu, dolaska do klupe, a ako deca ne odgovaraju i ne razgovaraju i sede u klupama, onda se maske skidaju. Vakcinisani profesori ne nose masku, a nevakcinisani nose – ističe dr Jovanović.

Više od polovine prosvetnih radnika vakcinisano

Tanjug/Strahinja Aćimović

Dr Đerlek  je istakao da je do sada vakcinisano 52 odsto prosvetnih radnika.

– To nije zadovoljavajući procenat, što može da bude problem, jer ih ima sa komorbiditetom, a još je opasnije ako se prenese virus na školarce – kaže Đerlek.

Na pitanje da li se razmišlja o obaveznoj vakcinaciji prosvetnih radnika, on navodi da bi trebalo da svi budemo odgovorni i da se vakcinišemo, bez obzira na profesiju.

Dr Jovanović napominje da ako se analizira celokupan broj vakcinisanih, u pojedinim opštinama ima i 70 odsto vakcinisanih od ukupnog broja imunizovanih, a 5.100 vakcinisane dece.

– Treba apelovati na roditelje da promene stav, da se u cilju zaštite dece vakcinišu, jer je osnovna poruka u porodici – kazala je ona.

Jovanovićeva napominje da postoji skrining kad je u pitanju telesna temperatura u vrtićima.

– Ostale preporuke se odnose na dezinfekciju ruku, higijenu, provetravanje… Tokom leta je bilo spajanja grupa, a sada se situacija menja, tako da će sve preporuke biti u primeni – navodi dr Jovanović.

Dr Tiodorović: Zabrinjavajuće u Preševu

Profimedia

Profesor Branislav Tiodorović kaže da je sigurno da će prvog dana svi đaci poći normalno u školu, ali da je važno da instituti i zavodi ocene situaciju.

Istakao je da je u Vranju povećan broj obolele školske i predškolske dece, ali da situacija nije toliko zabrinjavajuća.

Preševo je, napominje, zabrinjavajuće, jer tamo je i kod odraslih od sedam do osam puta više obolelih, smeštenih i u hospitale, a ima i smrtnih ishoda.

– To je posledica održavanja velikih svadbi i ogromnog broja ljudi koji ne poštuju mere. Postoji i veliki problem funkcionisanja sistema. Zato moramo da radimo selektivno i da primenjujemo ona tri modela, mora da se deluje onako kako je predviđeno. Ako zavodi i instituti za javno zdravlje budu radili svoj deo posla – dnevnu ocenu, možemo reći da će škola da funkcioniše regularno. Deci je potrebno da budu zajedno i da funkcionišu na najbolji način. Ali ne može biti isto organizovan proces obrazovanja u Preševu ili tamo gde je 70 odsto obuhvat vakcinisanih – navodi Tiodorović.

Prema njegovim rečima, sigurno će prvog dana svi đaci poći normalno u školu i prvi časovi će trajati 45 minuta.

– Do samog početka je važno da instituti i zavodi ocene situaciju. Pred nama je važan period procene i ocene epidemiološke situacije. Ali sigurno ćemo tog prvog dana morati da vidimo šta i kako funkcioniše. Ovaj program daje velika ovlašćenja i zaduženja lokalnoj samoupravi, jer ona najbolje poznaje situaciju. Ovaj mladi svet od 15 do 35-40 godina čini u ukupnom broju pozitivnih 63,2 odsto. To govori jasno da posebno obraćamo pažnju na srednje škole i moramo se pripremiti za studente – kaže on.

– Nema drugog načina osim vakcinacije. Blago je počeo da raste broj obuhvata i u Nišu i u drugim gradovima. Važno je da preporučimo školskom uzrastu od 12 do 18 godina da se vakciniše, uz preporuku pedijatra. Moramo biti svesni situacije, tu nas čeka mnogo posla. Možda je ovo poslednji trenutak da povećamo vakcinaciju – navodi dr Tiodorović.

Dr Đerlek je istakao da je trenutni procenat vakcinisanih nedopustiv.

– Nadam se da će moje kolege shvatiti da mi, zdravstveni radnici, moramo biti primer. Rešenje je da takvi radnici ne mogu raditi s pacijentima, jer je nedopustivo da takav radnik zarazi pacijenta – kazao je Đerlek.

Na pitanje koliko smo blizu uvođenja kovid propusnica, dr Verica Jovanović navodi da je uvođenje propusnica u direktnoj vezi s vakcinacijom.

– Najveći cilj ovog društva je da povećamo obuhvat imunizacije. Zdravstvene propusnice štite nevakcinisane od samog širenja bolesti. Nama je najveći cilj da objasnimo da je vakcinacija lek. Očekujem da će procenat nevakcinisanog stanovništva biti tako mali da ćemo svi biti zaštićeni – kaže Jovanovićeva.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike