Čak 15 superćelija prešlo je juče preko Srbije! Mezociklon je prvi znak oluje, a da li može da stvori tornado?

23.07.2023

15:00

0

Autor: M. Vu.

Ove superćelije su donosile snažne oluje i kao deo njih, najveći komadi leda koji su zabeleženi bili su prečnika 10 cm

Čak 15 superćelija prešlo je juče preko Srbije! Mezociklon je prvi znak oluje,  a da li može da stvori tornado?
Copyright Profimedia

Čak 15 superćelija prešlo je juče preko Srbije, pri čemu su neka područja bila posebno pogođena! 

Okolina gradova Užica, Požege, Čačka, Arilja, Trstenika, Vrnjačke Banje, Kruševca, Niša, Leskovca, Kuršumlije i Brusa bili su među najviše pogođenim područjima.

Ove superćelije su donosile snažne oluje i kao deo njih, najveći komadi leda koji su zabeleženi bili su prečnika 10 cm, piše instagram strana hailz_srbija.

 

 

Superćelije su vrlo kompleksne oluje i karakteriše ih prisustvo najmanje jednog dugotrajnog rotirajućeg uzlaznog regiona tople i vlažne struje, poznatog kao mezociklon.

Mezociklon je odvojen od glavnog padavinskog dela oluje. Ovi efekti mezociklona mogu biti vizuelno primetni u vidu duboke rotacije u jednom delu olujnog oblaka.

Mezocikloni često služe kao prethodnici tornada i mogu dovesti do drugih teških vremenskih uslova, uključujući veliki grad i jak vetar.

Kada pravi tornado?

Iako ne svaki mezociklon stvara tornado, značajan broj tornada nastaje iz mezociklonskih oluja. Pojava tornada je moguća kada se rotacija unutar mezociklona zateže i proteže prema zemlji. Meteorolozi pažljivo prate mezociklone, omogućavajući blagovremeno izdavanje upozorenja za tornado, čime se štite životi i imovina.

Važno je napomenuti da ne svaka jaka oluja predstavlja superćeliju, a ni svaka superćelija nije nužno jaka.

24sedam/Mladen Mijatović
 

Superćelije dolaze u raznim oblicima i veličinama i redovno se javljaju u Srbiji tokom proleća i leta. Za njihovu detekciju, klasifikaciju i praćenje pojavnih oblika odgovorni su stručnjaci iz ove oblasti.

Napredna meteorološka tehnologija, uključujući radar, pomaže u praćenju i predviđanju ovakvih oluja, kako bi se pravovremeno upozorila javnost i preduzele neophodne mere zaštite.

Uz stručan nadzor, upoznavanje stanovništva s rizicima i pravilnim postupanjem u ovakvim situacijama, može se smanjiti potencijalna šteta i opasnost izazvana ovim meteorološkim fenomenima.

Bonus video:

RINA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike