"Beli luk, karfiol, ili suva smokva"! U Čačku padao veoma čudan grad: Kako je došlo do ovog prirodnog fenomena koji je zabrinuo sve? (FOTO)

23.07.2023

07:27

0

Ono što je najviše zabrinulo meštane je uplašila neobična struktura i boja grada koji je podećao na beli luk, karfiol

"Beli luk, karfiol, ili suva smokva"! U Čačku padao veoma čudan grad: Kako je došlo do ovog prirodnog fenomena koji je zabrinuo sve? (FOTO)
Čudan grad padao u Čačku i Nišu - Copyright Printskrin/Instgaram/Profimedia

Čačak je juče preživeo superćelijsku oluju! Tukao je grad veličine teniske loptice, ali ono što je najviše zabrinulo meštane je uplašila neobična struktura i boja grada koji je podećao na beli luk, karfiol ili, kako su rekli korisnici društvenih mreža, plombirani kutnjaci.

Ali šta je zapravo istina i šta se krije iza ovog fenomena?

Formiranje grada zavisi od toga da li je rast vlažan ili suv. Bistri gradovi obično imaju šiljasti oblik i formiraju se tokom vlažnog rasta, dok su beli i neprozirni gradovi često okrugli i formiraju se tokom suvog rasta. Na početku, svi gradovi se formiraju kao okrugli embrioni prečnika oko jedan centimetar.

Tokom vlažnog rasta, formiraju se ledenice u svim pravcima, stvarajući porozni led sa malim prostorima ispunjenim tečnom vodom. Kada se ta voda zamrzne, stvaraju se radijalni kanali gotovo čistog leda, slično ledenicama.

 

 

Tokom suvog rasta, voda počinje da popunjava praznine, stvarajući okrugli i beli grad. Ovakav grad može imati nazubljene ili šiljaste oblike, što zavisi od temperature i vlažnosti u olujnoj ćeliji.

U slučaju slike grada u obliku karfiola koji je pogodio Čačak, mogli smo videti embrion formiran kao suv rast (bela lopta u sredini), koji je zatim prošao kroz neki vlažni rast, stvarajući male ledenice koje su bile ispunjene suvim belim izraslinama. Ovo je dovelo do formiranja neobičnog oblika grada koji podseća na karfiol, ili beli luk.

 

 

Važno je napomenuti da gradovi mogu da se otope dok padaju, zbog svog oblika, brzine pada i sudara sa drugim kamenjem ili zemljom. Ovaj fenomen zavisi od različitih faktora, uključujući promene temperature i vlage u olujnoj ćeliji.

Superćelija je jaka oluja sa grmljavinom koja se odlikuje rotacijom uzlaznog toka, što je čini organizovanijom i intenzivnijom, a može živeti duže od drugih oluja.

Ovakva pojava prikazuje fascinantnu prirodu meteoroloških procesa, iako može doneti i rizike i štetu.

Bonus video:

RINA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike