Saobraćajne kazne u Grčkoj su paprene, obratite pažnju šta ne smete da uradite, da ne biste ispraznili novčanik i ostali bez dozvole

17.07.2023

19:40

0

Propisi su strogi, kazne nisu male, pa obratite pažnju da vam letovanje iz snova ne bi postalo "iz pakla"

Saobraćajne kazne u Grčkoj su paprene, obratite pažnju šta ne smete da uradite, da ne biste ispraznili novčanik i ostali bez dozvole
grčka policija - Copyright Profimedia

Na društvenim mrežama, u grupama posvećenim razmeni informacija u vezi sa letovanjem, prevashodno u Srbima omiljenoj Grčkoj, poslednjih dana neretko se naši vozači žale na stroge i drakonske kazne u slučaju da naprave neki prekršaj. 

Propisi su strogi, kazne nisu male, pa obratite pažnju da vam letovanje iz snova ne bi postalo "iz pakla".

Prema najnovijim saobraćajnim propisima, za prolazak na znak stop bez zaustavljanja, kazna je 700 evra. Istu kaznu, dakle 700 evra, platićete i za prolazak na crveno svetlo i za bahatu vožnju. Nedozvoljeno preticanje koštaće vas 80 evra, a prekoračenje brzine do 20km/h - 20 evra. 

Ove kazne, ako odmah platite mogu da budu manje, ali njih prati i oduzimanje vozačke dozvole i tablica na 20 dana. E sad, ako ste planirali da još toliko ostanete u Grčkoj, nije problem, problem je što posle morate da se vratite po tablice i dokumenta, pa će vas sve ukupno izaći mnogo više ovaj prekršaj. 

Postoje i prekršaji za koje ne sledi novčana kazna, ali će vam grčka policija skinuti tablice i oduzeti vozačku dozvolu na čak 60 dana!

Dakle, planirajte povratak na ovu omiljenu destinaciju na jesen!

Ova kazna vam sledi za korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje, za nevezivanje sigurnosnog pojasa, ako nemate kacigu prilikom vožnje motocikla i za prevoz deteta u automobilu bez dečijeg sedišta.

Dakle, osim što su vam za letovanje potrebni kupaći, peškir i krema za sunčanje, proverite da li imate sve što treba da ne biste imali neplanirane troškove. I dobro obratite pažnju na saobraćajne znake. Neretko se kriju iza gustog rastinja.

Facebook/SAT
 

 

Kako je nedavno objasnio direktor YUTE Aleksandar Seničić, ukoliko našim državljanima grčka policija ne vrati dokumenta pre povratka sa letovanja, moraju da se obrate u naš konzulat u Solunu.

Ukoliko im policija ne vrati vozilo i dokumenta pre predviđenog vremena za odlazak kući, moraće da organizuju povratak po kola i vozačku. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike