Gde ima nade, ima i života, ali i ljubavi! Lekari heroji otkrivaju šta će poželeti u ponoć

31.12.2020

19:45 >> 23:23

0

Autor: Radmila Briza

Od istoka do zapada, pa nazad do Beograda, samo je jedno u srcu svih lekara - da koronavirus nestane iz ove naše Srbije

Gde ima nade, ima i života, ali i ljubavi! Lekari heroji otkrivaju šta će poželeti u ponoć
Pexels/Nicole Michalou - Copyright Pexels/Nicole Michalou

Koronavirus nam je preokrenuo živote. Ubio najmilije. Prethodnu realnost izbrisao i nametnuo neku drugu. Nepoznatu.

Učili smo da je živimo. Kao odojče koje pravi prve korake. Bilo je teško. Nezamislivo!

Zbrajamo se ovog, poslednjeg dana 2020. godine, zahvaljujemo Bogu što čitavi dočekujemo ponoć. Plačemo za našim umrlima, brinemo kako ćemo dalje, ali duboko u srcu nam je tanani plamičak nade da će u ponoć, kada ova „nula pređe u jedinicu“ i kada zvanično uđemo u prve sekunde tek pristigle 2021. godine, sve biti bolje.

Jer, takvi smo mi ljudi. Sposobni da preživimo sve i sačuvamo onu jednu iskru u oku. Punu optimizma, iako je majušna kao atom celi.

Naši heroji

A takvi su i heroji naše 2020. godine – lekari. Oni su gledali u oči strašnoj, bezdušnoj smrti, koju je sejao kovid po Srbiji. Čupali su iz njenih kandži naše najdraže.
I evo šta će im biti želja, u onom bezvremenom času, noćas tačno u 00:00, kada se sudare 2020. i 2021. godina.

Dr Ivana Karličić Stašević, v.d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”
Foto: 24sedam/Goran Sivački

Dr Ivana Stašević Karličić, koja je na čelu najveće psihijatrijske klinike na Balkanu „Dr Laza Lazarević“, kaže, za „24sedam“, da će svima poželeti dobro zdravlje.

– Verujem da sada svi shvatamo koliko je ono važno i koliko bez dobrog zdravlja ostale želje deluju bledo i manje bitno – skromno je rekla ona, iako je sada jasno da je držala svoju kliniku dalje od koronavirusa dokle god je mogla. Sada je i „Laza“ u kovid sistemu, ali opet otvoren za sve ljude koje imaju tešku patnju i veliki bol u duši.
Pročitajte i

Ne ponovilo se! 

Malo dalje od Beograda, u gradiću Negotinu, jedna druga hrabra žena, dr Vidosava Paunović Barbulović, direktorka Zdravstvenog centra u tom gradu, koja se trenutno i sama oporavlja od posledica tek preležanog kovida, kaže:
-Ne ponovilo se! Samo zdravlje! Ništa manje i ništa više. I da ova pošast, konačno, napusti Srbiju. Da pusti iz kandži sve naše ljude. Teško je bilo. Imala bih dosta želja, da nije ovako. Sada je samo ta jedna. Da smo živi i zdravi – otkrila je ona za „24sedam“.
Na jugu Srbije, u Leskovcu, dr Nebojša Dimitrijević, koji je na čelu tamošnje kovid bolnice, kaže da, osim dobrog zdravlja, Srbima želi i:
– Ljubav! Mnogo ljubavi! Zaboravili smo na nju. I da socijalna, fizička i svaka druga distanca nestane.

Dr Zoran Mrvić, Printscreen/RTKV

Samo da nema toliko bolesnih

Njegov kolega, čija je bolnica u zapadnoj Srbiji, u Kraljevu, dr Zoran Mrvić želi da ne bude toliko puno građana koji svakodnevno dolaze na pregled u kovid ambulantu, a onda da se korona smiri.
– Želim nam zdravlja. I da sve ovo prođe. Bilo je ubitačno tokom cele godine – kazao je on.
I, vraćamo se u Beograd. U najveće porodilište na Balkanu – GAK „Narodni front“. Prof. dr Željko Miković, direktor te zdravstvene ustanove, kroz smeh je poručio za „24sedam“:
– Ne mogu vam otkriti šta ću poželeti, jer onda se želje neće ostvariti.

Pinterest

Možda je to i najbolja poruka svima nama.

Kada budemo noćas u ponoć podigli oči ka nebu, neka nam pogled bude pun radosti i neka nam se ostvari sve što smo poželeli. I nikako s mržnjom u srcu da ne oteramo ovu tešku 2020. Dala nam je najvažniju lekciju do sada – da je život najvredniji od svega što imamo. Da samo to imamo, što je isključivo naše. Sve ostalo može da bude tu, ali i ne mora. Mislite o tome.

I, srećna vam 2021. godina! Da ste svi živi i zdravi!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike