Potresne ispovesti majki sa Kosova čiju su decu napali šiptarski policajci: Ne daju nam ni sad mira! Svakim danom je sve gore i gore!

06.07.2023

20:01

0

Majke heroine sa Kosova posvedočile da se pritisci na njih od strane Kurtijevih policajaca na Kosovu i Metohiji ne smanjuju ni nakon što su im napali decu

Potresne ispovesti majki sa Kosova čiju su decu napali šiptarski policajci: Ne daju nam ni sad mira! Svakim danom je sve gore i gore!
Marija Radosavljević i Zorica Stojanović - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Zorica Stojanović i Marija Radosavljević doživele su nešto što ne bi trebalo poželeti ni neprijatelju - jednoj je dete upucano a drugoj je decu prebila kosovska policija.

Naime, Zoričinog sina Stefana koji ima samo 11 godina, ranio je Albanac kada se sa svojim rođakom Milošem Stojkovićem (21) vraćao iz seče badnjaka na Badnji dan.

Dečak i mladić su stajali pored badnjaka da se fotografišu kada je Albanac, inače pripadnik kosovskih policijskih snaga, pripucao na njih i tom prilikom ranio obojicu.

Na svu sreću, obojica su prevezena na hirurgiju u Gračanici gde su uspeli da im saniraju povrede. Samo pukom srećom ni jedan nije zadobio smrtonosne povrede.

Dečaka i njegovu majku smo zatekli u Hramu Svetog Save u Beogradu, a kako je izjavila za 24sedam ni pola godine nakon ovog incidenta njihova porodica se još uvek nije stabilizovala. Isto kao ni situacija u južnoj srpskoj pokrajini.

- Ma gde smo se stabilizovali! Ma kakvi, sada je još gore. Svakim danom je sve gore i gore - izjavila je Zorica.

24sedam/Katarina Mihajlović
Zorica i njen sin Stefan koji je bio ranjen

Majka dečaka bila je vidno potresena na spominjanje situacije na Kosovu i Metohiji, pokušavajući da zaustavi suze. 

Nije ni želela da priča o tome, a bilo je više nego očigledno da je život Srba u pokrajini više nego težak.

Na pitanje da li su nakon ranjavanja imali neke pritiske ona je odgovorila potvrdno.

- Kako da ne! Svakog dana! - kratko je prokomentarisala.

Jedina sreća je što je mali Stefan danas dobro i što se oporavio od ranjavanja.

- Dobro je! Sa Bogom napred dobro je skroz - rekla nam je ona.

Deca noću imaju traume

U hramu smo zatekli i Mariju Radosavljević iz okoline Zvečana, majku Dare (17) i Kristijana (15) koje su pripadnici Rosu u Žitkovcu pretukli prošlog meseca dok su vozila kvad.

Oni su na brata i sestru nasrnuli bez ikakvog razloga, a zbog povreda oboje su morali da budu odvezeni u KBC Kosovska Mitrovica.

Marija je tada ispričala da ju je prebijeni dečak pozvao da dođe po njih, a da su joj policajci zabranili da priđe ćerki, iznad koje su stajala dvojica policajaca sa puškama. 

24sedam/Katarina Mihajlović
Marija Stefanović

Kada je došla kući videla da joj je sin udaran na brojnim mestima i ima mnogo podliva. 

Prema deci su se ponašali kao da su kriminalci, terajući ih da kleče i drže ruke iznad glave a ćerku, koja je bila veoma uznemirena i uplašena, u jednom trenutku policajci nisu čak hteli ni vodu da daju.

Marija je za 24sedam ispričala da su u tim trenucima imali veliku podršku, a najviše ju je pogodila podrška jednog sveštenika.

- Imali smo veliku podršku i od predsednika, naših prijatelja i sveštenika koji živi na južnoj strani a jedini je došao da nam čita molitvu za strah. I to nikada neću zaboraviti. Toliko sam bila srećna kada sam ga videla na vratima sobe, jednostavno mojoj sreći nije bilo kraja - ispričala je vidno potrešena majka.

Nije htela da priča o tome šta su posle toga sve preživljavali i preživljavaju na Kosovu i Metohiji, jer nije mogla da zaustavi suze. A, kako nam je rekla, kada joj deca vide da plače i ona se onda jako uznemire.

Ipak, kaže da je bila veoma uplašena ali i srećna kada su joj decu pustili iz bolnice.

- Dovela sam ih u Vrnjačku banju i tu smo se oni, ja i suprug malo relaksirali u smislu da zaborave na sve i da budemo što više sa njima - rekla je ona.

Iako se njih dvoje danas dobro osećaju i oporavili su se od prebijanja, Marija nam je priznala da su preko dana "baš fino" ali da noću imaju more zbog torture koju su preživeli.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike