Čuveni deda Đorđe, čuvar Zejtinlika, danas je napunio 95 godina i ima samo jednu želju

01.05.2023

11:24

0

Autor: I.K.

Rođen je 1. maja 1928. godine upravo na groblju u Solunu, koji je i čuvao ceo život

Čuveni deda Đorđe, čuvar Zejtinlika, danas je napunio 95 godina i ima samo jednu želju
Čuvar Zejtinlika, Đorđe Mihailović - Copyright Profimedia

Nema ko ne zna za deda Đorđa, nekadašnjeg čuvara srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu. Danas je napunio 95 godina, a kaže da ima samo jednu želju.

Bez greške deda Đorđe i dalje izgovara ime svakog dobrovoljca, srpskog vojnika koji je stradao u borbama i proboju Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu i čije je grobove čuvao duže od pola veka.

Rođen je 1. maja 1928. godine upravo na groblju u Solunu, koji je i čuvao ceo život. Tu su sahranjeni i njegov otac Đuro i deda Sava. I deda Đorđe ima sada samo jednu želju, kaže da u amanet ostavlja to Srbiji koju čuva u srcu. Da i on tu bude sahranjen.

Profimedia
čuvar Zejtinlika, Đorđe Mihailović

 

Deda Đorđe je kosti predaka čuvao sve do pre nepunih 10 godina, do 2014. godine. Pre toga su to radili prvo njegov deda, Savo Mihailović, pa otac Đuro. Savo je prikupljao posmrtne ostatke srpskih ratnika sa više od 250 vojničkih grobalja i čuvao ih do smrti 1928. godine. Tu dužnost je preuzeo njegov sin, Đuro. Kada je on umro, 1961. godine za čuvara je imenovan deda Đorđe.  

Budući da Đorđe nema muških potomaka, a morao ga je neko zameniti na ovoj svetoj dužnosti, sada to obavlja Krstimir Copas. Dobio je deda Đorđe pre dve godine i srpski pasoš, kao zahvalnost za sve što je učinio za svoj narod. 

 

 

Takođe pre dve godine, Đorđe Mihailović dobio je od države priznanje "Majka Srbija", koje su mu uručili tadašnji ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon. Na ceremoniji u Generalnom konzulatu Srbije u Solunu, Selaković je kazao da su Đorđe Mihailović, i njegovi otac i deda, koji su takođe bili čuvari Zejtinlika, pripadali pokoljenju koje je čuvalo sećanje, kao sveti gral i luču života.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike