Tužna vest iz Soluna! Preminuo Đorđe Mihailović, dugogodišnji čuvar srpskog groblja "Zejtinlik"

02.07.2023

18:10

0

Đorđe Mihailović, nekadašnji čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu danas je preminuo je danas u 96. godini života

Tužna vest iz Soluna! Preminuo Đorđe Mihailović, dugogodišnji čuvar srpskog groblja "Zejtinlik"
Đorđe Mihailović - Copyright Profimedia

Đorđe Mihailović, nekadašnji čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu danas je preminuo je danas u 96. godini života.

- Sa dubokom tugom i žalošću,obaveštavamo da je Đorđe Mihailović, dugogodišnji čuvar Srpskog vojničkog groblja "Zejtinlik", preminuo danas u 17.30 časova - saopšteno je iz Konzulata Srbije u Solunu.

Čuveni Đole je 1. maja proslavio svoj 95. rođendan.

Foto: 24sedam/J.N.
 

Đorđe je prošle godine otišao u penziju, posle 62 godine čuvanja groblja u Solunu.

- Ja sam siromah iz siromašne porodice. Nisam bio ni mnogo dobar đak. Voleo sam samo istoriju i geografiju. Ceo svoj život posvetio sam groblju - rekao je Mihailović pre dve godine kada mu je dodeljena nagrada "Majka Srbija", koja se dodeljuje za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge postignute u oblasti odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu u humanitarnim aktivnostima, razvijanju i jačanju međusobnih veza, unapređivanju ekonomske saradnje, i drugim aktivnostima kojima se doprinosi matičnoj državi, dijaspori i Srbima u regionu. 

Prvi čuvar groblja bio je Đorđev deda, solunski dobrovoljac Savo Mihailović, Srbin iz Grblja kod Boke kotorske. Savo je sakupio svoje mrtve drugove i saborce, a potom ih je čuvao do svoje smrti 1928. godine.

Od smrti oca, odnosno od 1961. godine, Đorđe preuzima dužnos čuvara. Njegov otac i deda takođe su sahranjeni na Zejtinliku.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike