Patrijarh Porfirije na Gazimestanu služio pomen postradalim kosovskim junacima

30.06.2023

09:15

0

Patrijarh srpski Porfirije služio je juče, 29. juna, na Gazimestanu pomen postradalim kosovskim junacima i svim stradalnicima srpskoga roda

Patrijarh Porfirije na Gazimestanu služio pomen postradalim kosovskim junacima
patrijarh Porfirije služi pomen na Gazimestanu - Copyright Foto:SPC

Patrijarh srpski Porfirije služio je juče, 29. juna, na Gazimestanu pomen postradalim kosovskim junacima i svim stradalnicima srpskoga roda, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

U pratnji patrijarha bili su episkopi raško-prizrenski Teodosije, marčanski Sava, jegarski Nektarije i toplički Petar, kao i arhimandrit Danilo, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije i protođakon Radomir Vrućinić, rektor Bogoslovije Svetog Save u Beogradu.

Foto:SPC
 

Podsetimo, patrijarh Porfirije služio je na Vidovdan liturgiju u manastiru Gračanica kojoj je prisustvovalo više stotina ljudi.

Foto:SPC
 

Prethodno je Eparhija raško-prizrenska saopštila da će Vidovdanski parastos, koji se niz godina tradicionalno održava pred spomenikom kosovskim junacima na Gazimestanu 28. juna, ove godine zbog bezbednosne situacije biti održan u manastiru Gračanica. Eparhija je takvu odluku donela zbog veoma teške situacije na Kosovu, navodeći da srpski narod na Kosovu trenutno živi „u bezbedonosnoj neizvesnosti i potpunom osećaju odsustva osnovih prava i sloboda“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike