Patrijarh Porfirije darivao svoje stipendiste u Pećkoj patrijaršiji

29.06.2023

09:07

0

Patrijarh Porfirije će se danas, nakon liturgije, sresti sa svojim stipendistima iz Fonda "Privrednik" i Zadužbine Sime Igumanova

Patrijarh Porfirije darivao svoje stipendiste u Pećkoj patrijaršiji
Patrijarh Porfirije - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije je, nakon svete arhijerejske liturgije koju je služio u Pećkoj patrijaršiji, razgovarao sa učenicima i studentima koje stipendira preko Zadužbine Sime Igumanova i Fonda "Privrednik", saopštila je danas Srpska pravoslavna crkva.

Patrijarhu Porfiriju pomagali su episkopi raško-prizrenski Teodosije, marčanski Sava, jegarski Nektarije i toplički Petar, sa sveštenstvom Eparhije raško-prizrenske. Kao glavni staratelj Zadužbine Sime Igumanova i predsednik Fonda "Privrednik", patrijarh Porfirije stipendira veliki broj učenika srednjih škola i studenata sa mestom prebivališta na području AP Kosovo i Metohija, a posebno brine o mladim talentima iz višečlanih porodica, porodica slabijeg materijalnog stanja, kao i porodica čiji članovi imaju trajno ili privremeno smanjene radne sposobnosti.

"Prosveta srpskog naroda je započeta u srpskim manastirima, u Srpskoj crkvi, od Svetog Save i svih svetih Nemanjića, i u kasnijim vekovima otomanskog ropstva prosveta je očuvana u manastirima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je prvu priliku za sistematsko obrazovanje Crkva imala u srpskim zemljama preko Save i Dunava, gde su srpski mitropoliti i patrijarsi lično pomagali školovanju, osnivali škole, visokog fakultetskog i univerzitetskog ranga, u Karlovcima, Novom Sadu, Somboru, ili su to činili osnivajući fondacije, a danas, i kao patrijarh i kao univerzitetski profesor, patrijarh Porfirije nastavlja tu tradiciju kao izraz podsticaja, solidarnosti i međusobne podrške pre svega uspešnim i talentovanim učenicima i studentima.

U razgovoru sa patrijarhom Porfirijem, mladi sa KiM izrazili su pre svega zahvalnost svom pokrovitelju na "ljubavi i očinskoj podršci" i upoznali su ga sa svojim velikim uspesima kako na polju obrazovanja tako i u svim drugim sferama njihovog života koji se razlikuje od života njihovih vršnjaka u Beogradu, Šumadiji, Vojvodini i širom sveta.

Patrijarh je naglasio da je njihov podvig i život u enklavama i getima širom KiM primer za ugled svim mladim Srbima gde god da žive i da će i ubuduće nastaviti da ih podržava zajedno sa svim ljudima dobre volje.

Tom prilikom, patrijarh Porfirije je obradovao i darivao 24 vrednih učenika i studenata ikonama Presvete Bogorodice Pećke i novčanom pomoći u iznosu od 200 evra, a sestrinstvo manastira Pećke patrijaršije pripremilo je svečanu trpezu za patrijarha, arhijereje, stipendiste i njihove ponosne roditelje i profesore.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je na Vidovdan liturgiju u manastiru Gračanica, uz sasluženje desetak episkopa SPC, a potom u porti manastira Gračanica i parastos kosovskim junacima i svim mučenicima od Kosovskog boja do danas. 

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike