Patrijarh Porfirije osveštao kapelu Svetih Srpskih Novomučenika na Vojničkom groblju koncentracionog logora Mauthauzen

10.06.2023

15:12

0

Patrijarh je ukazao na to da je božija logika drugačija od ljudske jer tamo gde nedužni stradaju, gospod svojom blagodatnošću to mesto pretvara u sveto mesto molitve

Patrijarh Porfirije osveštao kapelu Svetih Srpskih Novomučenika na Vojničkom groblju koncentracionog logora Mauthauzen
Patrijarh Porfirije - Copyright TANJUG / RADE PRELIĆ

Patrijarh srpski Porfirije osveštao je danas Spomen-kapelu Svetih srpskih Novomučenika na Vojničkom groblju koncentracionog logora Mauthauzen na kojem su sahranjene hiljade srpskih vojnika i civila stradalih tokom Prvog svetskog rata.

- Temelji ovog hrama nisu samo ispod nas, nego svuda oko nas. Svaka mučenička kost ovde ostavljena i položena ugrađena je u njegove temlje i povezana sa njim. Ovaj hram je kao neki svešteni ledeni breg. Vidimo samo mali njegov deo koji je iznad vode, a mnogo veći ispod vode, ispod nas i ne samo ispod nas nego i iznad nas na nebesima, u horovima svetih gde poju naša postradala braća, vojnici i seljaci, oficiri, učitelji, jedva porasla deca i čestiti starci - rekao je patrijarh, prenosi TV Hram.

TANJUG / RADE PRELIĆ
 

Patrijarh je između ostalog ukazao na to da je božija logika drugačija od ljudske jer tamo gde nedužni stradaju, gospod svojom blagodatnošću to mesto pretvara u sveto mesto molitve.

On je podsetio da su logoraši živeli u neuglednim barakama, ali od njih su verom napravili hramove i sveta mesta iako su, kako je rekao, hodali hladnim i vlažnim poljanama logora i u duhu se uspinjali na Golgotu. 

- Stoga je za nas pravoslavne Srbe Mauthauzen pre svega mesto molitve za postradale naše pretke, ali i mesto molitve upućene njima da se i oni mole Hristu za nas i da niko više ne strada onako kako su oni ovde stradali - rekao je Porfirije.

Nakon osveštanja Spomen-kapele Svetih srpskih Novomučenika na Vojničkom groblju koncentracionog logora Mauthauzen, patrijarh Porfirije je pred brojnim vernicima služio svetu arhijerejsku Liturgiju.

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike