Patrijarh Porfirije: "Pozivamo sve na Spasovdansku litiju, Crkva nikog ne odbacuje i za sve se moli"

23.05.2023

16:33

0

Bog mira i ljubavi neka daruje mir svim našim ljudima - naveo je poglavar Srpske pravoslavne crkve

Patrijarh Porfirije: "Pozivamo sve na Spasovdansku litiju, Crkva nikog ne odbacuje i za sve se moli"
Patrijarh Porfirije - Copyright TANJUG / RADE PRELIĆ

Patrijarh srpski Porfirije pozvao je danas sve na Spasovdansku litiju u četvrtak u Beogradu i saopštio da Crkva svaku vrstu nasilja smatra najvećim grehom, nikog ne odbacuje i za sve se moli, bez obzira kako se ko prema Crkvi i njenim vernicima odnosi.

- Pozivamo sve na Litiju u četvrtak uveče. Svi zajedno, hodajući sa Svetim Nikolajem Srpskim, molićemo se Spasitelju radi osvećenja ulica i trgova, radi isceljenja duša i tela, za mir u nama i među nama, za našu postradalu decu i za svu decu. Bog mira i ljubavi neka daruje mir svim našim ljudima - naveo je patrijarh u video poruci.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve je takođe rekao da su "ovih dana, dok čitav narod boluje zbog najstrašnije nesreće, neki ljudi izrekli brutalne neistine i klevete na račun Crkve, Patrijarha i episkopa".

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Mi se oslanjamo na Hrista, stoga - kada kleveću nas lično, nemamo nikakvog razloga da se branimo ili da odgovaramo na laži i klevete. Međutim, kada državni funkcioner kaže da Crkva, koja je kroz svu istoriju našem narodu bila uteha i nosilac smisla, doprinosi nasilju nad ženama i da ne sme da ima stav o pitanjima od životnog interesa i duhovnog zdravlja naroda, kao pastiri Crkve obavezni smo da damo pojašnjenje i da ukažemo na manipulaciju i zamenu teza - napomenuo je patrijarh.

On je rekao da je Crkvi "zanimljiv fenomen da je kritika upućena jednoj konkretnoj osobi izazvala određene medije i pojedince da po prvi put brane konkretnog državnog funkcionera" i da se "to nikada do sada nije desilo, da oni koji se uvek i po pravilu međusobno optužuju i napadaju, sada jedni druge brane".

- Ako su svojim insinuacijama i zamenama teza uspeli ikoga da zbune, svi treba da znaju da Crkva, počevši od Presvete Bogorodice, svaku ženu - majku, sestru, kćerku, koleginicu na poslu, komšinicu, slučajnu prolaznicu, vidi kao najuzvišeniji i najsvetiji Božji dar ljudskom rodu - rekao je poglavar SPC.

On je istakao da "Crkva svaku vrstu nasilja smatra najvećim grehom, nikog ne odbacuje, za sve se moli, bez obzira kako se ko prema Crkvi i njenim vernicima odnosi, imajući na umu reči Svetog Vukašina Jasenovačkog: "Samo ti, dijete, radi svoj posao, jer dobro zna da će nas Bog pitati samo šta mi činimo drugima, a ne šta oni čine nama".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike