Izveštaj inspekcije o dečaku ubici iz "Ribnikara": Kosta bio van škole više od mesec dana, imao preko 200 izostanaka ali se ne zna zašto!

28.06.2023

17:17

0

Autor: 24sedam

U izveštaju inspekcije piše da škola ne raspolaže relevantnom dokumentacijom o razlozima izostanka Koste K.

Izveštaj inspekcije o dečaku ubici iz "Ribnikara": Kosta bio van škole više od mesec dana, imao preko 200 izostanaka ali se ne zna zašto!
Oš "Vladislav Ribnika" i dečak ubica - Copyright Tanjug/AP/Darko Vojinović/24sedam

Učenici 7/2 iz Osnovne škole Vladislav Ribnikar, koje je pohađao i dečak ubica K.K. prošle godine su nakon razgovora o ocenama i problemima zaključili da reaguju na nepravdu iz straha zbog reakcija roditelja, piše u Detaljnom izveštaju Inspekcije Ministarstva prosvete o vanrednom inspekcijskom nadzoru u toj školi, sprovedenom od 22. do 29. maja.

U izveštaju se naglašava da je 21. oktobra 2022. godine održana radionica "Reakcija roditelja na moje ocene".

- Zaključak: "Deca su pod prevelikim stresom zbog ocena isključivo zbog reakcije roditelja i često zbog takmičarskog duha koji vlada u školi i u odeljenju - piše u dokumentu sa časova odeljenske zajednice.

Inspekcija je zaključila da su „zapisnici vođeni vrlo skraćeno, pa se ne može utvrditi kako su se odvijali razgovor i komentari i slično“.

- Nema zabeleške kako je tekao razgovor, šta su izjavili učenici, šta odeljenski starešina, da li je bilo primera, odnosno zapisnici ne sadrže bitne činjenice o toku časa - piše u izveštaju.

Tri roditeljska

Inspekcija je utvrdila da su u prvom polugodištu školske 2022/23. godine održana tri roditeljska sastanka ali nije utvrđeno da je odeljenski starešina roditelje obavestila i razgovarala o velikom stresu i problemima učenika koje su naglasili na časovima odeljenske zajednice.

24sedam/Goran Sivački
 

U izveštaju se pominje i ime pedagoga Jelene Vujičić koja je evidentirala jedan pregled dnevnika odeljenja 7/2 i to 26. januara ove godine.

Međutim, u izveštaju piše da nije utvrđeno da li je izvršila uvid u časove odeljenske zajednice. 

- Nije data nijedna preporuka, komentar ili zamerka. Nije utvrđeno da je na bilo koji način evidentirala ili posebno zatražila podatke u vezi sa temama koje su rađene na časovima odeljenske zajednice. Komentarisala je slovne greške i šturost u pisanju zapisnika sa sednica odeljenskih veća i roditeljskih sastanaka. Nije utvrđeno da li su od odeljenskog starešine traženi izveštaji o problemima i pritiscima, o čemu su učenici pričali na času odeljenske zajednice 14.10.2022. i na radionici 21.10. (imajući u vidu da je upisivana samo po jedna, dve rečenice) - piše u izveštaju.

Tanjug/Sava Radovanović
 

 

Dodaje se da inspektorima nisu dostavljeni dokazi o razmatranju ovih pitanja, kao ni da li je odeljenski starešina na nešto ukazao stručnim saradnicima ali ni to da li su stručni saradnici tražili dodatno obrazloženje u vezi sa temama o kojima se razgovaralo.

- Škola nije prezentovala dokaze da je u vezi sa navedenim preduzeta ili planirana neka aktivnost - naglašavaju u inspekciji.

Kosta K. imao 6 neopravdanih

Inače, uvidom u elektronski dnevnik pronađeno je da je dečaku ubici u prvom polugodištu 2022/23. potvrdom lekara opravdano 20 radnih dana, a opravdanjem roditelja osam radnih dana. 

U drugom polugodištu školske 2022/2023. godine učenik je bio odsutan 14 radnih dana opravdanih od lekara, dok šest izostanaka nije regulisano.

- Ukupan broj opravdanih izostanaka koje je načinio učenik je 204 i šest neregulisanih. Škola ne raspolaže relevantnom dokumentacijom o razlozima izostanka učenika - piše u izveštaju.

Naglašeno je da OŠ "Vladislav Ribnikar" nema rešenje o verifikaciji, shodno odredbi člana 94. Zakona kojim je propisano da je uslov za obavljanje delatnosti dobijanje rešenja o verifikaciji, pa je direktoru naloženo da pokrene postupak verifikacije ustanove.

Direktoru je naloženo i da sprovede započeti vaspitno disciplinski postupak protiv K.K. i donese odgovarajuće rešenje, obezbedi donošenja odgovarajućih odluka nastavničkog veća, uz poštovanje prava učenika na obrazovanje.

- U inspekcijskom nadzoru pod tačkom 4. Zapisnika utvrđeno je da škola nije verifikovana, planiranje i organizacija i ostvarivanje programa obrazovanja i vaspitanja i svih aktivnosti ustanove ne ostvaruje se u potpunosti, da je mesto pomoćnika direktora škole popunjeno suprotno Zakonu i posebnom kolektivnom ugovoru, da se evidencija o svim činjenicama o radu škole vodi nepotpuno i neblagovremeno, da se pedagoško instruktivni nadzor ne sprovodi po planu. S obzirom da je u toku obavljanja delatnosti odgovorno lice nadziranog subjekta, direktor škole, nedosledno primenjivao propise ili ih je primenjivao suprotno Zakonu, drugim zakonima, opštim aktom i posebnim kolektivnim ugovorom, kao i da organ upravljanja nije u potpunosti obavljao poslove u skladu sa Zakonom, kako je to utvrđeno pod tačkom 4. Zapisnika, to će prosvetni inspektori, u skladu sa članom 15. stav 1. tačka 6) Zakona o prosvetnoj inspekciji, obavestiti ministra prosvete o utvrđenom činjeničnom stanju, radi preduzimanja mera iz njegove nadležnosti, propisane članom 106. stav 1. tačka 4) Zakona.

24sedam/Goran Sivački
 

Navedenom zakonskom odredbom propisano je da kada organ nadležan za obavljanje poslova inspekcijskog, odnosno stručno-pedagoškog nadzora utvrdi da ustanova ne ispunjava propisane uslove za rad ili ne obavlja delatnost na propisani način, Ministarstvo preduzima jednu od sledećih mera razrešava organ upravljanja i direktora i imenuje privremeni organ upravljanja i postavlja vršioca dužnosti direktora - navedeno je u izveštaju inspekcije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike