Test iz matematike imao grešku! Tražili im da dopišu nulu, a evo šta je maturantima najteže palo

22.06.2023

12:00

0

Pre polaganja današnjeg testa direktorima škola je stiglo uputstvo koje se ticalo greške u 17. zadatku na testu

Test iz matematike imao grešku! Tražili im da dopišu nulu, a evo šta je maturantima najteže palo
Mala matura - Copyright M. M./ATAImages

Polaganjem testa iz matematike nastavljena je Mala matura 2023 za 66.970 osmaka u Srbiji.

Učenici su na raspolaganju dva sata da reše test, a najviše su se mučili sa nekoliko poslednjih zadataka iz oblasti geometrije. 

Pre polaganja današnjeg testa direktorima škola je stiglo uputstvo koje se ticalo greške u 17. zadatku na testu. Zbog toga im je stigla instrukcija da se sugeriše učenicima da dopišu nulu na tom zadatku.

Takođe, iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja je potvrđeno da su zbog greške u 17. zadatku poslali sugestiju da u njemu deca dopišu "0", "da se ne bi dogodilo da neko dete bude zbunjeno".

M. M./ATAImages
 

Kako piše "Euronews", reč je o zadatku koji je u sebi sadržao datum, a u tom datumu je bila izostavljena nula ispred oznake meseca koja je bila bitna za zadatak. 

Kako su rekli maturanti, najlakše je bilo prvih nekoliko zadataka koji su bili osnovnog nivoa i gde su se tražile jednostavne računice.

Prema rečima dece koja su polagala test, samo tri zadataka su bila "na dopunjavanje", dok su svi ostali zadaci bili "na zaokruživanje", odnosno, u njima je bilo potrebno da se, od više ponuđenih, obeleži jedan tačan odgovor.

Polaganje Male mature počelo je juče testom iz maternjeg jezika, a učenicima je najviše muke zadalo pitanje iz književnosti.

U petak ih prvi put očekuje test znanja iz predmeta po izboru koji je ove godine zamenio kombinovani test.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati 25. juna od 8 časova na portalu Moja srednja škola, na kojem će tokom 25. i 26. juna moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita .

 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike