Beograd je bio jedan od najzageđnijih gradova na svetu

16.09.2020

12:12 >> 20:04

0

Autor: autor26

Izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine

Beograd je bio jedan od najzageđnijih gradova na svetu
Copyright

U najvećem delu Srbije prošle godine disao se čist vazduh, navedeno je u izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine. Izuzetak su bili veliki gradovi, u kojima se zbog prekomernog zagađenja palila crvena lampica.

Beograd, Niš, Smederevo, Kosjerić, Pančevo, Novi Sad, Užice, Bor, Valjevo, Kraljevo, Subotica, Požarevac, Zaječar i Beočin gradovi su sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji.

Prema objavljenim informacijama, Beograd se tokom prošle zime našao i na svetskoj mapi najzagađenijih.

Pojedinačno, najveću koncentraciju zagađujućih materija u jednom trenutku imao je Zaječar.

U Boru je čak 13 puta zabeležena koncentracija sumpor – dioksida, opasna po zdravlje ljudi.

– Možemo navesti primer da je rang lista za prethodnu godinu promenjena, pa tako Valjevo više nije na prvom mestu, već je titulu odnela merna stanica na Novom Beogradu sa 169 dana koji su imali zagađujuće materije u vazduhu – kaže direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović.

Uzrok 13 odsto smrtnih slučajeva u Evropi

Redovnim praćenjem meri se količina čestica PM-10 i PM-2.5, ugljen-monoksida, benzena, prizemnog ozona, teških metala. Šta ide u vazduh u slučaju havarija i kada gore deponije – teško je utvrditi.

– Ono što moram da kažem jeste da je vrlo jasno i nedvosmisleno to da su glavni izvori zagađenja u Beogradu kućna, odnosno individualna ložišta koja koriste, pre svega, čvrsta goriva, kao i saobraćaj. To znači da su zimi koncentracije zagađujućih materija dosta veće – objašnjava Andrej Šoštarić iz beogradskog Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Zagađenje vazduha najveći je ekološki zdravstveni rizik u Evropi.

Uzrok smrti u Evropi

Prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu, zagađenje vazduha uzrok je oko 13 odsto smrtnih slučajeva u Evropi.

Može prouzrokovati dijabetes, plućne bolesti i rak, a istraživanja pokazuju i veću stopu smrtnosti kod pacijenata zaraženih koronavirusom.

U budućnosti ćemo imati i preciznije podatke o kvalitetu vazduha, jer su merne stanice poboljašane, a pokriveno je 85 odsto teritorije Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike