Denis zadobio teške povrede u saobraćajki, a lekari su ga otpisali: Čak 10 meseci bio je u komi, a onda se desilo čudo! (FOTO)

24.06.2023

20:10

0

Lekari su mladiću davali male šanse da preživi, ali se on posle 10 meseci oporavio i ustao iz kome

Denis zadobio teške povrede u saobraćajki, a lekari su ga otpisali: Čak 10 meseci bio je u komi, a onda se desilo čudo! (FOTO)
Denis Milovanović - Copyright Privatna arhiva

Denis Milovanović bio je mladić kao i svaki drugi dok pre dve godine u Svilajncu nije imao saobraćajku, nakon čega je zadobio teške povrede glave, pluća i bubrega. 

Njegova majka Tanja Mihailović kaže za 24sedam da su mu lekari davali male šanse da preživi nakon ovog udesa. On ima više dijagnoza, ali naglašava kvadriparezu, što je zapravo slabost obe ruke i noge.

- Rekli su nam da Denis neće preživeti, ali on se izborio! Ali ostao je u komi narednih 10 meseci. Kada je već bio stabilan i skinuli ga sa respiratora, stavili su mu kanilu da bi mogao da diše, sondu, kateter... Bio je spreman za rehabilitacioni centar jer takvi pacijenti, ali ni jedan centar nije hteo da ga primi jer u našoj zemlji postoji problem da nemamo smeštaj za takve pacijente. Jedino je Specijalna bolnica "Dr Borivoje Gnjatić" iz Starog Slankamena primila Denisa, i tu smo bili četiri meseca - kaže Tanja i dodaje da su u toj bolnici imali maksimalnu podršku lekara i osoblja, kao i veliku posvećenost da Denisu bude bolje. 

Međutim, posle četiri meseca morali su da napuste bolnicu a Denis je vraćen kući iako je još uvek bio u komi jer, kako kaže Tanja, više nije imao pravo da bude u nekoj bolnici.

- Ali dom zdravlja u Svilajncu mi je izašao u susret jer oni imaju stacionar za pacijente. Onda sam ga odvela tamo - priča Tanja.

U međuvremenu, ona je čula za bolnicu u Zagrebu gde se radi eksperimentalna operacija ugradnje čipa u mozak kako bi očuvani neuroni premostili sa zdravih na bolesne, i tako stimulisali da prorade.

Privatna arhiva
Denis u bolnici

Iako Denis pomera ruke i noge, on ne može da stoji ili sedi samostalno a dugo nije mogao ni da komunicira normalno.

U toj bolnici su rekli da je on dobar kandidat, ali se onda desilo čudo i Denis se prirodno probudio iz kome u martu prošle godine, što je promenilo planove.

- Budi se i prvo što je rekao je bilo:"Može palačinke?". Ja sam ih spremila, mislim, za tri minuta a pojeo ih je pet! Bio je jako mršav i stvarno smo prošli težak period - priča njegova mama.

Ona je novac koji je bio skupljen za operaciju preusmerila na oporavak u Krapinskim Toplicama. Tanja kaže da je tamo bio pola godine, a onda posle toga je držao samostalno glavu i počeo da sedi, priča malo glasnije...

- Ali je od toliko dugog ležanja dobio velike kontrakture stopala i nije mogao da stane na noge. Tako da su mi savetovali da se vratim u Srbiju, nađem kliniku koja će da ga operiše i da tako postoji neka mogućnost da prohoda. Ja sam ih poslušala i našla sam kliniku gde je izvršena operacija Ahilovih tetiva, vraćena su stopala na 90 stepeni ali su na klinici nekako direktno zarazili Denisa klepsijelom koja je izazvala obostranu upalu pluća i sepsu - priča mladićeva majka.

Sve je krenulo ispočetka

Nažalost, tada se mladiću opet pogoršalo stanje.

- Nama opet kreće agonija spašavanja. Denis je odmah smešten u Urgentni centar i tu su mu uključili kiseonik jer je počeo da gubi mogućnost da samostalno diše. I onda krećete sve ispočetka. Velike posledice toga su bile da je Denisa "nazadovao" i sada smo opet u Slankamenu - priča Tanja.

Privatna arhiva
Denis sa bližnjima

 

Ipak, njegova mama opet razmišlja o tome šta će biti kada istekne četiri meseca rehabilitacije u Slankamenu.

- Postoji klinika u Nišu koja se bavi robotikom i rekli su nam da će ga primiti da ga pregledaju, pa da vide u kakvom je stanju. Oni su mi i savetovali da dođem u Slankamen kako bi se koliko-toliko oporavio - priča ona.

Trenutno skuplja novac kako bi mogla da ode na ovu kliniku, a kaže da jedan dan boravka košta 200 evra.

- Oni su mi rekli da bez dva meseca da se vidi neki mali pomak ne može. Najmanje mora da bude tamo dva meseca, pa do jedno 5-6 da bi se video neki pomak. Oni tamo imaju samo robotiku od stajanja, preko hodanja, sedenja, pisanja... sve su roboti za neke stvari koje mi sada radimo ručno. S tim što robot svakog dana može da dodaje stepen više što se tiče kretanja - priča ona.

Privatna arhiva
 

Inače, Denis je završio za web dizajnera a mama Tanja objašnjava da on uspeva da komunicira iako je u početku njegov govor bio mnogo tiši.

- Kada krene stanje njegovog organizma da bude jače, onda će biti jači i govor. Međutim, on se vratio potpuno na "nulu" tako on i sada šapuće. Ali ovde sa njim rade logopedi i fizioterapeuti. Nadam se da će uspeti da mu vrate barem ono što je uspeo u Hrvatskoj. Tamo smo potrošili 50.000 evra a sada smo to "bacili u vodu" - kaže njegova mama i nada se da će uspeti da skupi novac kako bi Denis mogao da bude lečen u Nišu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike