Mesecima se bude sa bolom kao da im je slon na leđima: Podmukla bolest napada kičmu, oči, srce, pluća, a najviše su na udaru mladi muškarci!

17.05.2023

08:14

0

Najčešće se javlja između 35 i 45 godine, a na četiri obolela muškarca dolazi jedna žena

Mesecima se bude sa bolom kao da im je slon na leđima: Podmukla bolest napada kičmu, oči, srce, pluća, a najviše su na udaru mladi muškarci!
Bol u leđima - Copyright Profimedia

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 35.000 obolelih od ankilozirajućeg spondilitisa, jedne veoma podmukle bolesti koja najčešće "napada" mlade muškarce.

- Ankilozirajući spondilitis spada u grupu autoimunih artritrisa a najčešće se javlja između 35 i 45 godine života i to više kod muškaraca. Na četiri obolela muškarca dolazi jedna žena. Kada se javlja kod žena on je u blažem obliku - objašnjava za 24sedam dr Mirjana Lapčević, predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije

Ona kaže da je ova bolest vrlo podmukla i počinje lagano.

- Mesecima se događa nešto sa pacijentom, on shvata da ima bolove ali ne razume od čega. Posle par meseci shvati da su ti bolovi prisutni najčešće noću ili pred samo buđenje. Dakle, u miru. Najčešće u predelu krsta. Pacijenti opisuju to kao da im je "slon seo na leđa" - kaže doktorka.

Dodaje da pored bola postoji jutarnja ukočenost u zglobovima koja traje oko pola sata, a ponekad čitavo pre podne.

- Bolest je razarajuća pa ukoliko se na vreme ne postavi dijagnoza, i ne počne sa lečenjem, dolazi do propadanja zglobova. Najčešće zahvaćeni zglobovi su oni na kičmenom stubu, počev od vratnog dela pa preko lumbalnog i krsnog i sakroilijačni. Odnosno oni između karlične i preponske kosti - kaže ona.

Međutim, ovi zglobovi ne propadaju tek tako već, kako kaže doktorka, stvara se nova kost!

- Ona uništava zglob tako što se umesto hrskavice nalazi novostvorena kost koja ukoči zglob. Znači, ukočenje zglobova na kičmi koja vremenom postaje kao bambusov štap tako da ti ljudi ne mogu da se isprave. Idu pogrbljeno, zauzimaju "stav skijača" i ne mogu da podignu glavu odnosno da gledaju u sunce - slikovita je doktorka.

Profimedia
Ilustracija

 

Kaže da je još veći problem to što se radi o sistemskoj bolesti koja ne zahvata samo zglobove.

- Ona može zahvatiti bilo koji organ u telu, a najčešće se radi o infekciji oka koja se ponavlja. Po tome je i prepoznatljiva. Može da zahvati i pluća, a vrlo često ti pacijenti imaju česta oštećenja pluća. Ali i bubrege, srce, mišiće i tetive - objašnjava doktorka i dodaje da je poznato i to da kod obolelih postoje stalni bolovi u petama, odnosno u predelu pripoja Ahilove tetive za petnu kost.

Međutim, pravi razlog nastanka ove bolesti se ne zna ali je poznato da postoji nasledna sklonost.

- Javlja se češće u nekim porodicama. Ali ne razbole se svi. Faktori rizika su najčešće virusne i bakterijske infekcije, poput mokraćnih puteva ili crevnih. Zatim, stresne situacije ali i pušenje cigareta a kod pušača se bolest teže leči - objasnila je ona.

Dr Lapčević kaže da je za ovu bolest veoma važno vežbanje.

- Jedan od glavnih lekova za ovu bolest je svakodnevno vežbanje. I to vežbanje do granice bola pa i preko toga, da ne bi došlo do ukočenja zglobova ali i deformiteta koji su trajni. Jer nema povratka - objasnila je ona.

Međutim, ako se desi da dođe do deformacije kičme i izraste nova kost, postoje slučajevi kada operacija ne može uvek da pomogne.

- Ako je došlo do totalnog razaranja i uništenja tkiva, teško da može da se od starog napravi novo. Ali može da se osposobi čovek da vodi samostalan život. A što se tiče lekova, koriste se jaki antireumatici. Oni ne mogu da zaustave tok bolest, ali smanjuju tegobe. Zato je važno uključiti hemijske lekove koji menjaju tok bolesti. A kada govorimo o biološkoj terapiji, ona je tu nenadmašna. Ali je skupa i država nema toliko novca da može odmah i svima dati, ali se maksimalno trudi da uključi te lekove naročito gledajući intezitet bolesti i mladost. Odnosno da se spreči šta može

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike