Studenti se sastali sa predstavnicima državnih institucija: Uključiti mlade iz regiona u odluke o njihovoj budućnosti

09.06.2023

14:03

0

Autor: R.M.

Uključivanje mladih iz regiona u odlučivanje i mapiranje prioriteta, značajno je kako bi se osigurala održivost prioriteta u dugom vremenskom roku

Studenti se sastali sa predstavnicima državnih institucija: Uključiti mlade iz regiona u odluke o njihovoj budućnosti
Studenti na sastanku - Copyright Foto: Dragan Mujan

U Beogradu je danas više od 30 studenata univerziteta iz Srbije imalo priliku da sa predstavnicima državnih institucija, koji učestvuju u primeni Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR), razgovara o načinu na koji mogu da se uključe, u okviru te platforme, u proces regionalne saradnje i donošenja odluka koje se tiču njihove budućnosti. Panel diskusiju organizovalo je Ministarstvo za evropske integracije, a u saradnji sa projektom „Tačka podrške – upravljanju EUSAIR“.

Strategija EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) predstavlja model saradnje koja je uspostavljena između Evropske komisije i deset država učesnica. Četiri njih su članice EU (Hrvatska, Grčka, Italija i Slovenija), pet  je u procesu pristupanja EU (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija), a odnedavno je priključen i San Marino. Saradnja se odvija u oblastima od zajedničkog interesa, koje doprinose razvoju svake pojedinačne članice i celog regiona.

Osnovni cilj EUSAIR-a je da doprinese ekonomskom prosperitetu u regionu, da pospeši njegovu atraktivnost, konkurentnost i povezanost, vodeći računa o zaštiti životne sredine i ekosistemu mora, obale i kopna.

Četiri su ključne oblasti saradnje EUSAIR Strategije. Prvi stub, definisan kao “Plavi rast”, odnosi se na tehnologije, inovacije i privredne aktivnosti koje su u direktnoj vezi sa morem. Drugi stub je “Povezivanje regiona”, a podrazumeva razvoj inter-modalne transportne mreže i zajedničkog energetskog tržišta. U trećem stubu su teme zaštite životne sredine u moru, biodiverzitet i životna staništa koja prevazilaze prostor nacionalnih državnih granica. Održivi turizam je tema četvrtog stuba koji obuhvata pitanja smanjenja sezonskog karaktera turizma, inovacije i kvalitet održive i odgovorne turističke ponude. Planirano je uključivanje i petog stuba koji će se baviti unapređenjem socijalnih politika.

- Jadransko jonska strategija dobija sve veći značaj jer doprinosi procesu pristupanja kroz saradnju sa drugim državama u makro-regionu. EUSAIR kao instrument za regionalnu saradnju korisna je za Republiku Srbiju, pre svega, u pogledu jačanja privredne saradnje, jer predstavlja platformu za otvoren dijalog, razmenu iskustava i zajedničko donošenje odluka, u vezi sa sličnim izazovima sa kojima se suočavamo u regionu. EUSAIR pruža mogućnosti za ekonomski i društveni razvoj, promoviše investicije i preduzetništvo, kao i saradnju između univerziteta, privrednih komora, naučnih institucija, institucija kulture i organizacija građanskog društva. Sa druge strane, uključivanje mladih u proces regionalne saradnje EUSAIR je u velikoj meri usmereno na inovativnost, jer oni mogu da donesu nove ideje i pristupe u rešavanju kompleksnih problema. Takođe, inkluzija mladih iz regiona u odlučivanje i mapiranje prioriteta, značajno je kako bi se osigurala održivost prioriteta u dugom vremenskom roku. Iz tog razloga, u narednom periodu radićemo na uspostavljanju EUSAIR Omladinskog saveta, koji će formirati predstavnici mladih iz svih država učesnica. Očekujem da se Omladinski savet formira u maju 2024. godine – ističe Sanda Šimić Stambolić, v.d. pomoćnika ministra u Sektoru za programe prekogranične i transnacionalne saradnje i saradnju sa organima i organizacijama na lokalnom i regionalnom nivou radi efikasnijeg korišćenja fondova, Ministarstva za evropske integracije.

Nedavno je u okviru Jadransko - jonske strategije održano međunarodno takmičenje za najbolje preduzetničke ideje mladih iz deset zemalja Jadransko-jonske makro regije, na kojem su prvo mesto osvojili srednjoškolci i studenti iz Srbije.

- EUSAIR je platforma za povezivanje država unutar regiona. Osnovu svakog povezivanja pre svega čine ljudi. Mladi ljudi treba da koriste ovu platformu za interaktivnu komunikaciju u cilju razmene ideja, znanja i poslovnih mogućnosti. Energetika je nosilac privrednog razvoja svake države. Razvoj svih drugih stubova u okviru EUSAIR zavisi i od razvoja energetike. Zato je bitno da regioni budu povezani adekvatno energetskom infrastrukturom i da je unutar ovog regiona razvijeno energetsko tržište. Upravo EUSAIR omogućava da se prepozna značaj regionalnih energetskih infrastrukturnih projekata i ubrza njihova realizacija – objašnjava Biljana Ramić, šef Odseka za strateško planiranje, Ministarstva rudarstva i energetike.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike