Dugoročna vremenska prognoza: Neobičan početak jula, od 10. avgusta vreli udar!

05.06.2023

13:51

0

Autor: J. J.

Opšta prognoza za predstojeće leto je da će generalno temperature biti bliže prosečnim vrednostima u odnosu na nekoliko prethodnih

Dugoročna vremenska prognoza: Neobičan početak jula, od 10. avgusta vreli udar!
Copyright Tanjug/FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

Promenljivo i nestabilno vreme sa mestimičnim pljuskovima nastaviće se i početkom jula, što je pomalo neočekivano, budući da ovaj mesec važi za jedan od najtoplijih u godini.

Međutim, kako meteorolozi najavljuju, polovinom jula vreme će se stabilizovati.

Opšta prognoza za predstojeće leto je da će generalno temperature biti bliže prosečnim vrednostima u odnosu na nekoliko prethodnih.

Tanjug/FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs
 

 

Jun

Prema prognozi za narednih sedam dana, u Srbiji će se zadržati promenljivo i nestabilno vreme sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavina.

Od ponedeljka do srede, u košavskom području duvaće umeren, a na jugu Banata povremeno jak jugoistočni vetar. Najviša dnevna temperatura u većini mesta od 23 do 27 °C.

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0,6 ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha 17 ºC.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 0,8 ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće  27,7 ºC.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
 

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima koje će u proseku biti za 5 mm više u odnosu na višegodišnji prosek, dok će u Vojvodini, jugozapadnoj i južnoj Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima koje će biti za 5 mm do 10 mm više u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini junska količina padavina iznosiće 63 mm.

Jul

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0,4 ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha od 18,7 ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0,2 ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
 

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće 29 ºC. Mesečna suma padavina tokom jula biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 4 nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

Zasada sve upućuje na to da bi jul 2023. doneo znatno umereniju verziju leta uz ređu pojavu visokih temperatura i čestu pojavu lokalnih nestabilnosti. Početkom jula se očekuje nekoliko kišnih dana, a onda i stabilizacija vremena. 

Foto: Printskrin/AccuWeather
 

U Beogradu i široj okolini julska količina padavina iznosiće 37 mm.

Foto: Printskrin / RHMZ
Prognozirane srednje vrednosti minimalne i maksimalne temperature

Avgust

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0,7 ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 18,4 ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 0,6 ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće 30,1 ºC. Mesečna suma padavina tokom avgusta biće u granicam višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini avgustovska količina padavina iznosiće oko 49 mm.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike