Bliži se sezona godišnjih odmora! Otkrivamo kakvo vreme nas očekuje na omiljenim turističkim destinacijama

04.06.2023

13:45

0

Autor: J. S. J.

Na obalama Sredozemnog, Jadranskog, Egejskog i Jonskog mora očekuju se temperature ispod proseka za taj period godine

Bliži se sezona godišnjih odmora! Otkrivamo kakvo vreme nas očekuje na omiljenim turističkim destinacijama
Galeb - Copyright Pixabay

Prve dve dekade juna sa sobom neće doneti značajno poboljšanje vremena i porast temperatura. I dalje ćemo se nalaziti pod uticajem niskog vazdušnog pritiska, a afrički anticiklon za sada se ne približava našim predelima.

Tako se u junu na obalama Sredozemnog, Jadranskog, Egejskog i Jonskog mora očekuju temperature ispod proseka za taj period godine, uz količinu padavina koja će ponegde biti i iznad prosečnih vrednosti.

-Ovo ne znači da očekujemo niske temperature i svakodnevno loše vreme, već da u prvom delu juna neće biti vrelih dana i da temperature neće dostizati ekstremno visoke vrednosti, već da se nastavlja period promenljivog i nestabilnog vremena, uz veoma prijatne temperature - objapnjava za 24sedam meteorolog ivan Ristić.

U trećoj dekadi juna očekujemo približavanje afričkog anticiklona ka našim prostorima, što bi dovelo do stabilizacije vremena i porasta temperatura, pa krajem meseca juna možemo očekivati i prve toplotne talase.

Trenutna temperatura mora kreće se od 19 do 22 stepena Celzijusa i polako raste tako da će se tokom jula kretati izmedju 23 i 26 stepeni Celzijusa. 

Evo kakvo nas vreme očekuje u omiljenim letovalištima.

Grčka

Profimedia
 

 

Kraj juna i početak jula biće veoma topao, sparan sa temperaturama izmedju 30 stepeni Celzijusa blizu mora i 35 stepeni Celzijusa na kopnu.

Od 8. jula pa sve do sredine jula malo svežije, ali i dalje veoma toplo sa maksimalnim temperaturama oko 30 stepeni Celzijusa. Na severu Grčke očekuju se pljuskovi kiše u popodnevnim i večernjim časovima, uglavnom u unutrašnjosti zemlje ali se ne mogu isključiti i na samoj obali mora. Treća dekada jula veoma topla, sparna, sa temperaturama u središnjem kontinentalnom delu Grčke i do 40 stepeni Celzijusa, blizu mora prijatnije sa temperaturama izmedju 30 I 35 stepeni celzijusa.

Crna Gora

Profimedia
 

 

U Crnoj Gori kraj juna i početak jula biće veoma topao, sparan sa temperaturama izmedju 30 stepeni Celzijusa blizu mora i 35 stepeni Celzijusa na kopnu, u Podgorici i do 37 stepeni Celzijusa.

Od 7. jula pa sve do sredine jula malo svežije ali i dalje veoma toplo sa maksimalnim temperaturama oko 30 stepeni Celzijusa. Očekuju se pljuskovi kiše u popodnevnim i večernjim časovima uglavnom u unutrašnjosti Crne Gore ali se ne mogu isključiti i na samoj oblali mora. Bura će ohladiti more u drugoj dekadi meseca, ali će i dalje biti prijatno za kupanje. Treća dekada jula veoma topla, sparna, sa temperaturama u Podgorici i do 40 stepeni Celzijusa, blizu mora prijatnije sa temperaturama izmedju 30 i 35 stepeni celzijusa. More u trećoj dekadi jula ponovo sve toplije.

Egipat

Profimedia
 

Ceo mesec sunčano, toplo, sparno. Najniža jutarnja temperatura 27 stepeni Celzijusa a maksimalna dnevna temperatura oko 37 stepeni Celzijusa.

 

Turska

Printscreen/YouTube/AttractionPedia 4K
 

 

Topli talas koji će zahvatiti Balkansko poluostrvo krajem juna doći će i do Turske početkom jula tako da će iz dana u dan biti sve toplije i sparnije.

Temperature krajem prve dekade jula biće oko 35 stepeni Celzijusa. Osveženje, manji pad temperature i pljuskovi kiše u popodnevnim i večernjim časovima u unutrašnjosti Turske početkom druge dekade jula. Novo jače otopljenje sa temperaturama i preko 40 stepeni Celzijusa sredinom treće dekade jula. Temperatura mora bez bitnijih promena i biće prijatna za kupanje.

Sve u svemu vreme u većini naših omiljenih morskih destinacija biće pogodno za uživanje u čarima leta. UV indeks zbog malo oblaka tokom celog perioda biće povećan tako da treba biti na oprezu i primeniti sve vrste zaštita.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike