Srbija na udaru jake oluje! Ne izlazite iz kuće bez kišobrana - očekuju se pljuskovi, grmljavina i grad!

27.05.2023

13:31

0

Iz RHMZ-a su istakli da će se vodostaji Dunava, kod Novog Sada i Smedereva, kao i Sava, kod Šapca, kretati iznad gradnica redovne odbrane od poplava

Srbija na udaru jake oluje! Ne izlazite iz kuće bez kišobrana - očekuju se pljuskovi, grmljavina i grad!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Lokalni pljuskovi i grmljavina očekuje se u toku popodnevnih časova na teritoriji Srbije, upozorili su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U pojedinim delovima zemlje očekuju se i grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima.  

- Pljuskovi i grmljavina koji se na području Srbije očekuju do kraja meseca, ali i početkom juna, lokalno će biti izraženiji uz pojavu grada i sa velikom dnevnom količinom padavina, od 20 do 50 mm, a lokalno i više - upozorili su iz RHMZ-a.

Tanjug/AP Photo/Godofredo A. Vásquez
 

Iz RHMZ-a su istakli da će se vodostaji Dunava, kod Novog Sada i Smedereva, kao i Sava, kod Šapca, kretati iznad gradnica redovne odbrane od poplava. 

- Na Kolubari, Ubu, Tamnavi, Jadru, Likodri, Ljuboviđi, Skrapežu, Đetinji, Moravici i gornjem toku Zapadne Morave tokom 28. i 29. maja vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su izlivanja - saopštili su oni. 

Vreme u Beogradu? 

U Beogradu će biti promenljivo vreme, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, ali i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, koji kratkotrajno u pojedinim delovima grada mogu biti veoma intenzivni.

Duvaće slab i umeren vetar, severni, u zoni pljuskova pojačan. Najniža temperatura oko 15 °C, a najviša oko 23 °C.

Poplave u zapadnoj Srbiji

Foto: MUP Srbije
 

Nevreme nije zaobišlo ni zapadnu Srbiju, gde je pljusak u užičkom kraju napravio pravu katastrofu

Vodena bujica odnela je skoro sve puteve, a ovakvo stanje ne pamte ni najstariji meštani. 

Nadležne ekipe od juče su na terenu i pokušavaju da osposobe alternativne putne pravce, kako stanovnici ne bi bili odsečeni od sveta. 

Najkritičnija situacija je u zoni vodotokova, u selima Karan, Lunovo selo i Bjelotići.

Katastrofa i na Kablaru 

Jako olujno nevreme praćeno obilnom kišom i krupnim gradom, koje je juče u podnevnim satima zahvatilo planinu Kablar, ostavio je za sobom veliki štetu. 

Pojedinim domaćinstvima, onima u selima Jančići, Vrnčani i Rošci, uništeni su poljoprivredni zasadi i voćnjaci, a ogromna količina vode uništavala je i lokalne putne pravce.

Veliki oprez preporučuje se danas i u saobraćaju, jer će putevi biti veoma mokri i klizavi, uz veće zadržavanje vode, a najveći oprez savetuje se kod pojava grmljhavinskih uslova i da se vožnja prilagodi uslovima u saobraćaju i vremenskim uslovima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike