Da se povežu naša deca širom sveta: "Svesrpski dečji sabor" od 25. maja u Beogradu

18.05.2023

11:59

0

Autor: J. S. J.

Ova manifestacija ima cilj da okupi decu srpskog porekla uzrasta od devet do 13 godina iz dijaspore, regiona i Srbije, i da uspostavi snažne veze između njih i njihove matice

Da se povežu naša deca širom sveta: "Svesrpski dečji sabor" od 25. maja u Beogradu
Copyright Kabinet ministra/Rade Begović

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Đorđe Milićević, zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom, najavio je danas Festival "Svesrpski dečji sabor" koji će se od 25. do 28. maja održati u našoj prestonici.

Ova manifestacija ima cilj da okupi decu srpskog porekla uzrasta od devet do 13 godina iz dijaspore, regiona i Srbije, i da uspostavi snažne veze između njih i njihove matice.

- Kao ministar zadužen za dijasporu, izuzetno sam ponosan što će ovaj značajan događaj biti organizovan pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, gospodina Aleksandra Vučića. Ovo je snažan pokazatelj podrške koju naša država pruža našoj deci širom sveta i njihovoj povezanosti sa Srbijom. Ovaj festival će biti ispunjen bogatim kulturno-umetničkim programom koji će deci omogućiti da se povežu sa srpskom istorijom, kulturom i tradicijom na jedinstven način - kaže ministar i dodaje:

- Posebno želim da naglasim da je povezivanje dece iz dijaspore sa svojom maticom i vršnjacima u Srbiji od izuzetnog značaja. To nam omogućava da očuvamo naše kulturno nasleđe, jezik i tradiciju, ali takođe stvara jaku vezu između generacija. Kroz interakciju i zajedničke aktivnosti, naša deca će razumeti šta znači biti Srbin i osetiće ponos i pripadnost svojoj zemlji.

Kabinet ministra/Rade Begović
 

 

 

Posebno je značajno što će učesnici ovog događaja koji nam dolaze iz Austrije, Severne Makedonije, Mađarske, Nemačke, Rumunije i Hrvatske biti smešteni u porodicama svojih vršnjaka iz Osnovne škole "Starina Novak".

Kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, ova prilika da borave u domovima svojih vršnjaka omogućiće im da iskuse autentičan pogled na Srbiju, da se upoznaju sa svojom kulturom, istorijom i običajima iz prve ruke.

Kabinet ministra/Rade Begović
 

 

Ministar Milićević je najavio još jedan izuzetno značajan projekat koji će se odvijati tokom jula i avgusta meseca. Ministarstvo koje vodim, u saradnji sa lokalnim samoupravama, organizuje letnje kampove za mlade iz dijaspore u više od 20 gradova širom Srbije. Ovi kampovi će pružiti nezaboravno iskustvo i omogućiti mladima da upoznaju svoju matičnu zemlju na jedinstven i inspirativan način.

- Želim da istaknem značaj ovih kampova za našu decu iz dijaspore. Oni su namenjeni da ojačaju njihovu povezanost sa Srbijom, da im pruže priliku da se upuste u avanturu istraživanja svoje kulturne baštine, prirodnih lepota i bogate istorije. Ovi kampovi će biti tematski, prilagođeni interesima i afinitetima mladih. Neki će se fokusirati na sportske aktivnosti, drugi na kulturno-umetnički izražaj, dok će treći biti posvećeni ekologiji i naučnim istraživanjima – naglasio je ministar Đorđe Milićević koji je zadužen za dijasporu.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike