Letnji kampovi za mlade iz dijaspore ugostiće 15.000 dece: Njihov cilj je približavanje Srbije našim mališanima iz sveta

10.05.2023

12:52

0

Početkom jula u Beogradu organizuje se Sabor dijaspore, kome će prisustvovati više od 200 delegata iz celog sveta

Letnji kampovi za mlade iz dijaspore ugostiće 15.000 dece: Njihov cilj je približavanje Srbije našim mališanima iz sveta
Zrenjanin - Copyright Profimedia

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Đorđe Milićević, zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom, posetio je danas Zrenjanin kako bi gradonačelnika Sima Salapuru i njegove saradnike upoznao sa planovima i projektima ministarstva.

Saradnja sa dijasporom je dugoročan proces koji zahteva kontinuiranu pažnju i napor od strane države, uključujući i lokalnu samoupravu, navedeno je u saopštenju Kabineta ministra bez portfelja.

Početkom jula u Beogradu organizuje se Sabor dijaspore, kome će prisustvovati više od 200 delegata iz celog sveta.

Profimedia
 

- Želimo da čujemo šta ih interesuje, sa kakvim problemima se suočavaju kada, na primer, žele da ulažu ovde i da vidimo kako možemo da im pomognemo i da napravimo mehanizme za rešavanje svih problema. Ovde je nezamenjiva uloga lokalne samouprave i ja sam i danas pozvao naše domaćine u Zrenjaninu da pripreme svoje investicione projekte koji bi privukli privrednike iz naše dijaspore. Mi smo tu da budemo most između investitora iz dijaspore i lokalne samouprave i učinimo sve kako bismo svi zajedno doprineli napretku naše Srbije - istakao je ministar Milićević.

On je pozvao rukovodstvo Grada Zrenjanina da se sa svojim projektom prijavi na konkurs ministarstva za organizaciju letnjih kampova za mlade iz dijaspore.

Letnji kampovi su veoma značajni za unapređenje veza mladih iz srpske dijaspore sa zemljom porekla, kao i za razvijanje prijateljskih i kulturnih odnosa među decom iz različitih delova dijaspore i matice.

Plan je da se krajem jula i početkom avgusta širom Srbije organizuju kampovi koji će ugostiti više od 15.000 naše dece iz dijaspore. Tematski će biti svrstani u tri grupe - eko kamp, sportski kamp i okupljanje kulturno-umetničkih društava.

Svaka lokalna samouprava može da konkuriše sa svojim projektom organizacije kampa, a vlada će preko ovog ministarstva snositi troškove.

Letnji kampovi pre svega treba da našim mališanima iz sveta približe Srbiju, da vide unutrašnjost naše lepe zemlje a ne samo Beograd, da se druže sa vršnjacima i kroz to još više zavole svoju maticu i požele da se jednog dana vrate na ognjišta svojih predaka, navedeno je u saopštenju.

Gradonačelnik Simo Salapura izrazio je zainteresovanost i spremnost Zrenjanina da učestvuje u projektu organizacije letnjih kampova za mlade iz dijaspore, posebno u oblasti sporta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike