Šta uraditi sa oružjem preminulog vlasnika? MUP izdao posebne smernice za ovaj slučaj

12.05.2023 | 11:19

Autor: Redakcija 24sedam

U akciji koju je MUP pokrenuo 8. maja, do sada je prikupljen je 9.401 komad naoružanja, 460.000 različitih metaka, 884 minsko-eksplozivna sredstva, 711 bombi i "zolja"

Copyright MUP Srbije

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da građani do 8. juna mogu da predaju, pored neregistrovanog oružja i municije, i legalno oružje koje im je ostalo u posedu nakon smrti vlasnika.

Radi sprečavanja eventualne zloupotrebe ovog oružja, neophodno je da se oružje koje je ostalo iza smrti vlasnika preda na čuvanje policiji, do okončanja ostavinskog postupka i određivanja vlasnika.

Građani koji predaju policiji ovakvo oružje treba da omoguće svoje podatke, kako bi im se izdala potvrda o njegovom deponovanju i o tome obavestila Poreska uprava, kako preminulo lice više ne bi bilo poreski obveznik na oružje, jer je u pitanju legalno oružje koje je u evidencijama Ministarstva unutrašnjih poslova registrovano na preminulu osobu.

U skladu sa zakonom, svaki građanin kod koga se ovo oružje nalazi u obavezi je da ga preda MUP-u na čuvanje do rešavanja pitanja vlasništva nad oružjem, navodi se u saopštenju.

Građani koji predaju oružje koje je kod njih ostalo iza pokojnih lica, kao i građani koji predaju nelegalno oružje, neće snositi nikakvu odgovornost i posledice, ukoliko oružje predaju do 8. juna ove godine.

 

 

U akciji koju je MUP pokrenuo 8. maja, do sada je prikupljen je 9.401 komad naoružanja, 460.000 različitih metaka, 884 minsko-eksplozivna sredstva, 711 bombi i "zolja".

- Ovo je više nego u četiri prethodne akcije. Verujemo da će ovo do sada biti najuspešnija, zahvaljujem na poverenju građanima Srbije - rekao je predsednik Vučić.

U okviru akcije Ministarstva unutrašnjih poslova "Predaj oružje" građani mogu da predaju oružje koje poseduju čak i bez dozvole, a i oni sa dozvolom to mogu učiniti ukoliko više ne žele da ga imaju u svojoj kući.

U policiji se ne ostavljaju lični podaci, niti postoje sankcije za građane koji  predaju neregistrovano oružje, što je takođe mučilo neke od njih.

 

 

- Ukoliko niste sigurni koji je bezbedan način prenošenja oružja, naročito eksplozivne municije, možete pozvati stanicu milicije kako bi stručna lica došla na adresu na kojoj se oružje nalazi i preuzela ga na adekvatan način - naveo je MUP, koji je objavio i kratak "vodič", odnosno odgovore na najčešća pitanja građana o ovom procesu.

Posle masakra u Mladenovcu, a pre toga i u OŠ "Vladislav Ribnikar", Vladi Srbije predložene su nove mere u korist bezbednosti građana i kako bi se sprečilo eventualno ponavljanje sličnih tragedija.

Predložene mere:

- Biće primljeno 1.200 policajaca koji će gotovo uvek biti u školama (a uskoro i tokom celog dana i nastave)

- Dodatak prethodno donetim merama, posle pucnjave u školi

- MUP-u se nalaže da pripremi hitne dopune izmene Zakona o oružju i municiji kojima bi se pooštrili uslovi nošenja oružja

- Šestomesečne i jednogodišnje provere lica koja imaju oružje (tu će, osim nadležnih institucija, biti uključeni i psiholozi i psihijatri)

- 15 godina za one koji neovlašćeno imaju oružje

- Hitna revizija svih do sada izdatih dozvola

- Nalaže se Ministarstvu pravde da pooštri kazne za nedozvoljeno i neovlašćeno držanje i promet oružja. Na primer, za kalašnjikov, od dve do 12 godina, za bombe, granate i do 15 godina zatvora, a minimalna kazna da bude najmanje pet godina.

- Nadležni će moći da izdaju zahtev za analizu na psihoaktivne supstance (i lice će imati određeni rok da taj test i uradi)

- Pooštravanje kazni za nošenje opasnih predmeta, noževa, peroreza, kojima mogu da se nanesu lake i teške telesne povrede učenicima.

Bonus video

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam