Vojska mladima pruža životnu sigurnost koju dosad nisu imali: Sociolozi o fenomenu hrljenja mladih da dobrovoljno služe vojni rok

19.09.2020

14:12 >> 16:45

0

Autor: autor26

Ove godine prijavilo se najviše mladića i devojaka u poslednjih pet godina koji bi da obuku vojnu uniformu

Vojska mladima pruža životnu sigurnost koju dosad nisu imali: Sociolozi o fenomenu hrljenja mladih da dobrovoljno služe vojni rok
Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Lola Đorđević

Patriotizam i siguran posao, neki su od mogućih razloga zbog kojih se ove godine za dobrovoljno služenje vojnog roka prijavilo najviše mladića i devojaka u poslednjih pet godina!

Ovako jučerašnje vesti, pristigle od ministra odbrane Aleksandra Vulina, za „24sedam“ objašnjavaju sociolozi.

Ništa čudno

Bez obzira na polugodišnju epidemiju koronavirusa koja caruje u Srbiji, baš kao i na svim meridijanima, želja mladih da stignu u kasarne uopšte nije čudna, kako je moglo da izgleda na prvi pogled, niti fenomenološki zanimljiva, posebno ako se uzme u obzir da živimo u 21. veku, kada su ratovi i vojna dejstva na ovim prostorima okačeni o klin istorije.

A, evo i zašto.

U Srbiji ima ljudi, kaže za „24sedam“ dr Ratko Božović, ugledni profesor sociologije i član Udruženja književnika Srbije, koji u vojsci vide šansu da se zaposle i normalno žive.

– Oni imaju utisak da im Vojska pruža životnu sigurnost koju dosad nisu imali – objašnjava on.

Prema njegovim rečima, dobrovoljno služenje vojnog roka, dakako, da za neke predstavlja i „liniju manjeg otpora“.

Vide perspektivu

– Tim putem najpre kreću oni koji ne vide perspektivu u nekom drugom sektoru – ističe naš sagovornik dodajući da mladi misle da uniforma rešava njihova životna pitanja.

Njegova koleginica, sociolog Vesna Tomić dodaje za „24sedam“ da činjenica da je ove godine najveći broj mladih koji žele dobrovoljno da služe vojni rok, pokazatelj buđenja patriotizma kod njih.

– Kod momaka i devojaka probuđeno je takozvano nacionalno osećanje, odnosno patriotizam, koje je socijalno poželjno i prihvatljivo u okruženju – kaže ona za naš portal.

Podsetimo, podatak o velikom interesovanju mladih za vojničke uniforme juče je u Leskovcu izneo ministar Vulin, dodavši da „dobrovoljce ni koronavirus nije uspeo da spreči da služe svojoj zemlji“.

Hoće da ostanu u vojsci

– Pripadnici septembarske klase vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka pokazuju veliki entuzijazam, pripremaju se za zakletvu i još jednom će obradovati Srbiju svojim znanjem, posvećenošću, ljubavlju prema svojoj zemlji i vojničkom pozivu. Većina njih hoće da ostane u Vojsci Srbije – istakao je Vulin tokom obilaska vojnika – početnika u Trećem centru za obuku, u kasarni „Vojvoda Petar Bojović“.

Ministar odbrane je naglasio i da su novi vojnici došli izuzetno motivisani.

– Dok imamo ovakve generacije i dok se ovako pripremamo i obučavamo, Srbija može da bude sigurna da će biti slobodna i samostalna kao što je uvek bila – zaključio je Vulin.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike