Maji posle operacije iznenada pao imunitet i nije se oporavila 18 godina: Ako neko od gripa ozdravi za nedelju, njoj treba mesec dana!

25.04.2023

20:17

0

Maja Kocić pati od veoma lošeg imuniteta a lekari nikada nisu uspeli da utvrde koji je uzrok

Maji posle operacije iznenada pao imunitet i nije se oporavila 18 godina: Ako neko od gripa ozdravi za nedelju, njoj treba mesec dana!
Maja Kocić - Copyright Milena Anđela

Maja Kocić pre 18 godina je imala transplataciju koštane srži i prošla je kroz sve terapije koje su bile dostupne u Srbiji. Međutim, kada je prošla potrebne terapije došlo je do pada imuniteta, odnosno hipogamaglobulinemije. 

Kod Maje je primećeno da ima niske imunoglobuline, koji sadrže veliki broj antitela potrebnih kako bi se organizam branio od različitih infekcija koje mogu biti izazvane bakterijama, virusima, parazitima itd.

Međutim, kod Maje nikada nije utvrđeno zbog čega je došlo do pada imunoglobulina ni posle 18 godina!

- Koji je tačan uzrok niskim imunoglobulina to niko sa sigurnošću ne može da mi kaže. Ja se sa tim borim već nekih 18 godina. I ono što je neophodnost jeste da u zimskim mesecima kada su prisutne virusne infekcije primim na mesečnom nivou imunoglobuline - kaže ona.

Zbog običnog gripa završavala u bolnici

Pad imuniteta koji je kod nje prisutan ona fizički ne oseća, ali kaže da njeno telo trpi.

- Moj lekar kaže da, bez obzira što ja ne osećam ništa, telo i organizam pate. Činjenica je da sam mnogo podložnija infekcijama, ne samo kada govorimo o kovidu nego i kada je u pitanju sezonski grip. I da su to, uglavnom, teške forme bolesti. Čak i kada je ranije grip bio u pitanju ja sam svake godine završavala na infektivnoj klinici u Nišu - priča ona.

Kada kaže da njeno ozdravljenje nakon infekcije traje dugo, Maja slikovito objašnjava.

- Ako je zdravom čoveku potrebno da se oporavi nedelju do 10 dana, meni treba sigurno mesec do mesec i po - kaže ona.

Naravno, život sa ovako slabim imunitetom jako je težak jer svakodnevno ima kontakte sa ljudima.

- Dosta je teško to prilagoditi i iskontrolisati neke stvari. Ja pazim i čuvam sebe. Ali sa druge strane, tu je porodica, deca, stalni kontakti sa prijateljima... posle toliko godina njima je kristalno jasno da to nije moj hir i da je neophodno da i oni meni pomognu. Mislim da oni to već rade nekoliko godina unazad, ali je bilo potrebno neko vreme da svi oni shvate ukoliko se odgovornije ponašaji i ako su oprezniji, onda će i meni pomoći. Samo moj oprez nije dovoljan - kaže ona.

S obzirom na narušen imunitet, osobama koje imaju problem kao Maja Kocić, epidemije poput kovida prilično umeju da zagorčaju život. Ali nošenje maske u zatvorenom, koje je mnogima smetalo, njoj je uobičajno ponašanje.

- Ono što svakako radim kada sam u zatvorenom prostoru ili javnom prevozu, avionima jeste da nosim masku sve vreme. Tu bilo koja vrsta zaraze najbrže cirkuliše. S druge strane, nisam se odrekla druženja sa prijateljima, izlazaka... tako da trudim se da nađem balans, ali sam svesna da uvek postoji rizik - kaže ona.

Posle 18 godina to stanje se ne može ispraviti

Na pitanje da li njen problem sa imunitetom uopšte može da bude izlečen, Maja nije optimista.

- Mislim da posle 18 godina i više, to stanje je takvo kakvo je. Mislim da ne može da se ispravi, postoje opcije da primam te imunoglobuline u zimskim mesecima. Ali to opet padne u nekom trenutku - objašnjava ona.

Milena Anđela
Maja Kocić

Dodaje da je imala dosta teške infekcije sezonskim gripom, ali je zaražavanjem kovida isto teško podnela.

- Imala sam 2020. godine jako težak oblik kovida. Tada je CRP bio oko 350 ali nisam bila hospitalizovana, već sam poslata kući. Bila sam u kontaktu sa svojim hematologom, tako da to je uspešno prošlo. Ali nekim mesec i po dana mi je trebalo da stanem na noge i još nekih mesec dana oporavka. Moram da priznam da nakon toga nisam imala neke posledice koje duže traju - objašnjava ona.

Nakon svega Maja dodaje da redovno prima sve vakcine protiv gripa i drugih bolesti.

- Kada je došla kovid vakcina ja sam poslušala struku. Jeste postojao taj antivakserski lobi, ali mislim da pacijenti treba da slušaju lekare. Logično bi bilo da pacijent ima najviše poverenja u lekara i da posluša ono što mu kaže. Naši lekari su preporučivali vakcinaciju. Ja sam primila četiri doze vakcine. Nisam ranije primala vakcinu protiv gripa jer je to bila "živa" vakcina. Ali sada već ima drugih opcija i što se tiče vakcina protiv gripa. Sve što mi ordinirajući lekar preporuči da treba primiti, ja zaista i primim. Jer možda i ne bih imala težak oblik kovida da je vakcina bila dostupna u to vreme. A ono što sigurno znam jeste da nisam imala antitela ni nakon tako teško preležanog kovida. Tako da sam odmah čim je bila dostupna vakcina otišla da je primim - izjavila je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike