Na jesen set zakona za bolju zaštitu radnika, dece, pripadnika manjina

05.10.2020

14:43 >> 14:15

0

Reč je o Zakonima o socijalnoj karti, zaštiti prava deteta i zaštitniku deteta, sprečavanju diskriminacije, rodnoj ravnopravnosti, bezbednosti i zdravlju na

Na jesen set zakona za bolju zaštitu radnika, dece, pripadnika manjina
dostava hrane wolt1 - Copyright Profimedia

Na jesenjem skupštinskom zasedanju trebalo bi da se usvoji pet zakona koje je pripremilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a reč je o Zakonima o socijalnoj karti, zaštiti prava deteta i zaštitniku deteta, sprečavanju diskriminacije, rodnoj ravnopravnosti, bezbednosti i zdravlju na radu.

U saopštenju Ministarstvo navodi da će po formiranju nove Vlade Srbije Ministarstvo za rad inicirati izmenu Zakona o strancima, koji je inače u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova i početi da radi na izmeni Zakona o zapošljavanju stranaca.

Svrha uvođenja sistema socijalne karte, koji bi se uveo Zakonom o socijalnoj karti čekanom 30 godina, jeste da svi podaci građana budu na jednom mestu, čime će se obezbediti pravičnija raspodela kao i transparentnije i efikasnije ostvarenje svih prava koja im po zakon pripadaju, navodi se u saopštenju.

Zakonom o zaštiti prava deteta i zaštitniku građana obezbediće se bolja zaštita dece od bilo kog oblika nasilja i zlostavljanja a izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju diskriminacije, omogućiće se bolja integracija u društvo osobama sa invaliditetom, pripadnicima manjina i verskih zajednica.

Usvajanjem Zakona o rodnoj ravnopravnosti obezbediće se jednaka prava muškaraca i žena a Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu, veća zaštita radnika i poštovanje njihovih prava.

Zakonom o zapošljavanju stranaca, čijoj izradi će se, prema saopštenju Ministarstva pristupiti nakon formiranja nove Vlade Srbije, predložiće se da Srbija izdaje boravišne vize stranim državljanima, odnosno vize za zaposlene koji rade na daljinu putem interneta.

To bi omogućilo da svoj posao obavljaju iz Srbije, boraveći u našoj zemlji do godinu dana.

Ovakvo rešenje inicirano je saznanjem stečenim u uslovima pandemije koronavirusa, kada se videlo da zaposleni mogu jednako dobro raditi i na daljinu, što posebno važi za zanimanja iz oblasti IT sektora, finansija i menadžmenta.

Zbog toga sve više poslodavaca omogućava svojim radnicima, da rade nezavisno od toga gde se nalaze, odnosno gde im je radni prostor. Procena je da će taj trend ubrzano rasti i da će do 2035. godine u svetu biti oko milijardu ljudi koji mogu da rade onlajn na daljinu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike