Radovan je brijao Tita, ali je posao napustio da bi slavio slavu: A onda je pre 58 godina otvorio "berbernicu tajni" (FOTO,VIDEO)

24.04.2023

08:15

3

Berbernica u Ostružnici otvorena je 1965. godine, bez dana pauze radi i dan danas, a za to su se pobrinule tri generacije Šarčevića

Radovan je brijao Tita, ali je posao napustio da bi slavio slavu: A onda je pre 58 godina otvorio "berbernicu tajni" (FOTO,VIDEO)
Copyright 24sedam/J. Nikolić/Privatna arhiva/ustupljene fotografije

Iako stare zanate prati "prokletstvo" nestajanja, jer ih "gazi" moderno doba, neki od njih se ne daju. Postoji još nekoliko lokala u kojima kao da je vreme stalo, jer čuvaju duh "onih vremena kojih više nema", a ekipa portala 24sedam pronašla je jedan od njih.

Berbernica u Ostružnici, otvorena 1965. godine, bez dana pauze radi i dan danas, a za to su se pobrinule tri generacije Šarčevića, otac Radovan, koji je pre 58 godina počeo posao, sin Borivoje koji ga je nasledio i njegova ćerka Ana, koja je krenula tatinim i dekinim stopama.

Kako je počela priča o ovoj berbernici? Pa, može se reći i sticajem okolnosti, a detalje o svemu tome čuli smo od Borivoja Šarčevića, koji je vrata svoje radnje otvorio za našu ekipu.

Tih šezdesetih godina, posle završenog zanata, njegov otac je bio jedan od onih koji su se brinuli da tadašnji predsednik Tito bude uredno obrijan.

Uoči krsne slave, Svetog Luke, on je odlučio da dođe u Ostružnicu i sa dedom nosi kolač u crkvu.

A, crkva, krsna slava i te godine nisu se "slagale", zbog čega Radovan odlučuje da napusti dotadašnji posao, seli se u Ostružnicu i na ulazu u selo otvara berbernicu koja će ubrzo postati druga kuća većini meštana.

- On je našao sebe tu, voleo je pre svega da se druži sa ljudima. Nije tu prioritet bila zarada, iako možda čudno zvuči kad se to kaže. Bilo mu je bitno da svima bude lepo, osim brijanja i frizure, da ovde dobiju i čašicu razgovora, ako neko ima problem da ga svi reše - priča nam Borivoje.

 

Čuveni "Raja brica" i njegova berbernica

Berbernica čuvenog Raje brice, kako su ga svi znali, brzo je postala toplo utočište za sve one koji su pored frizure bili željni druženja i razgovora.

Kako ko sedne u stolicu, krene sapunjanje i odmah priča "jesi li čuo šta je ovaj rekao...", "vide li ti onaj gol", "slušaste li Dnevnik sinoć...". Bistrila se politika uz pucketanje vatre iz "kreka" peći, analizirale utakmice klubova iz prve lige, ali i lokalnog "Borca" od prekoputa. 

Koliko je dobrog učinio, još bolje mu se vraćalo, pa se porodica Šarčević, na čelu sa Rajom, "okitila" sa čak 18 kumstava, mnogobrojnim prijateljstvima i poštovanjem kakvim se retko ko može pohvaliti.

 

Ovde nikad nije postojala "sveska dužnika". Ko nije imao da plati, nije morao. "Dođi, dobićeš brijanje, šišanje, platićeš neki drugi put kad bude bolje", često je moglo da se čuje od čuvenog Raje brice.

A, kako je radio on, tako je učio i decu. Danas iz ovog salona umeju da spakuju pribor i odu kućama starijih mušterija kako bi ih sredili ako oni ne mogu da dođu.

24sedam/J. Nikolić/Privatna arhiva/ustupljene fotografije
 

 

Ne dolazi se ovde danas samo na sređivanje, nego kao nekad, i da se malo popriča, razmene neki saveti, pomogne ako treba.

- Brat i ja smo detinjstvo proveli u očevoj radnji, a od 1993. godine, ja sam se priključio poslu. Najpre sam dolazio na praksu, paralelno sa frizerskom školom i učio zanat. Kada je otvorio berbernicu, otac je imao želju da ga deca naslede i eto, želja mu se ostvarila - ponosno priča Borivoje.

Da "krv nije voda" dokazala je i Borivojeva ćerka Ana (18) koja je nastavila tatinim i dedinim stopama. 

24sedam/J. Nikolić/Privatna arhiva/ustupljene fotografije
 

Do završetka osnovne škole želela je da upiše medicinsku, međutim, da li opet onaj sticaj okolnosti ili nešto drugo, ona te 2018. godine upisuje srednju Frizersku školu.

- Upisala sam smer za ženskog frizera, jer sam računala da ću uz tatu u salonu naučiti za muškog i objediniti sve - priča nam uz osmeh ova mlada devojka, dok gledamo zid sa crno belim fotografijama deke Raje kada je otvorio berbernicu.

24sedam/J. Nikolić/Privatna arhiva/ustupljene fotografije
 

 

Sedela je u salonu, upoznavala se sa priborom, učila zanat, danas već ima svoje mušterije i pokazuje da je dostojna naslednica posla.

Prve mušterije i dan danas dolaze u salon

Koliko se poslova ovde zaključilo, aktuelnih tema pretresalo, tajni ispričalo, problema rešilo tačan broj ne zna verovatno niko. Neraskidiva prijateljstva, kumstva i uspomene koje se čuvaju da li kroz priče ili kroz stare fotografije govore da je sve vredelo.

24sedam/J. Nikolić/Privatna arhiva/ustupljene fotografije
 

Ručne mašinice danas su zamenile bežične, umesto bubnjare ili kreka peći tu je sada radijator, tapacirani nameštaj...a ostalo? Sve ostalo je isto, kao nekad u "ona lepa vremena kojih danas više nema".

Topli razgovori, prijateljski savet ili bratska pomoć, sve ćete, kažu, dobiti ovde pored frizure i sređivanja.

Kažu da nema dobre berbernice bez novih vesti i duhovitih priča. Dok privodimo naš razgovor kraju dolazi i jedan deka, kog Borivoje u šali pozdravlja sa "Zdravo, mladiću".

24sedam/J. Nikolić/Privatna arhiva/ustupljene fotografije
 

Čujemo da ima 93 godine i jedna je od prvih mušterija njegovog oca.

I nije jedini, u berbernicu i danas dolaze oni koji su još šezdesetih i sedamdesetih svraćali ovde.

Saznajemo i da je jedan od njih tokom ovih 50 godina otkako postoji berbernica samo jednom otišao kod drugog majstora i to do je bio u Libiji na terenu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike