Migovi, orao G4, samohodna haubica Nora... Sve ovo građani će moći da vide u subotu u Batajnici!

18.04.2023

10:14

0

Autor: J.S.J.

Kapije aerodroma za sve posetioce, koji žele da razgledaju najsavremenije naoružanje i vojnu opremu biće otvorene od 9 do 15 časova

Migovi, orao G4, samohodna haubica Nora... Sve ovo građani će moći da vide u subotu u Batajnici!
Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije

U subotu se obeležava Dan vojske i tim povodom Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije organizuju Prikaz sposobnosti Vojske Srbije “Granit 2023“ koji će biti održan na aerodromu ”Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici.

Kapije aerodroma za sve posetioce, koji žele da razgledaju najsavremenije naoružanje i vojnu opremu biće otvorene od 9 do 15 časova.

O ovoj prilici da građani sagledaju snagu i moć vojske za RTS su govorili brigadni general Gordan Pavlović, načelnik štaba Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO i pukovnik Aleksandar Kari iz Vojnotehničkog instituta.

-Posetioci će imati priliku da vide svu tehniku kojom raspolažemo i deo sposobnosti. Kapije aerodroma će biti otvorene od 9 sati. Imaćemo jedan prepodnevni program koji bi trebalo da krene oko 9.30 gde će naše kolege iz Centra za letna ispitivanja prikazati letne mogućnosti 'laste', 'gazele' i 'supergaleba G4'. Glavni program je planirano da krene u 11 sati i trajaće sat vremena, sat i 15 minuta", naveo je Pavlović.

Prikaz moćnog naoružanja

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije
 

 

Tokom glavnog programa prikazaće, dodaje, deo sposobnosti vazduhoplovnih sastava, pre svega helikopterskih jedinica u sadejstvu sa specijalnim snagama.

Kako je naveo moći će da se vidi brzo spuštanje putem užeta na zemlju, borbeni helikopter Mi-35 koji će pružati vatrenu podršku.

-Prvi put ćemo prikazati jednu novu tehniku prilikom platforme za taktičko izvlačenje. Nakon toga biće prikaz mogućnosti aviona 'orao G4', Migova 29 i završićemo sa vazduhoplovnim defileom. Na zemlji će se dešavati defile specijalnih jedinica, prikazaće najmoderniju opremu kojom raspolažu. Imaćemo i jedan popodnevni program. Biće tu kolege iz helikopterskih jedinica MUP-a sa helikopterom 'Kamov' i 'superpuma'. Nakon toga je solo program i gazele i helikoptera Mi-35 i 'laste' i biće prikaz para Migova 29 koji će prikazati neke redovne zadatke i redovnu obuku koja se izvodi u našim letačkim jedinicama“, naveo je general Pavlović.

Aleksandar Kari ističe da će biti prikazano 2.300 sredstava kojima je opremljena Vojska i da učestvuje preko 5.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Naveo je da će moći da se vidi modernizovani avion orao, samohodna haubica nora i druga sredstva iz razvoja koja su sada u fazi ispitivanja i koja će biti uvedena u Vojsku Srbije.

Druženje sa pripadnicima vojske

Antonio Ahel/ATAImages
 

 

Dodaje da će svi posetioci moći da se druže sa pripadnicima Vojske.

-I oni koji su poznavaoci naoružanja moći će da porazgovaraju sa eminentnim stručnjacima, a najmlađi, za koje se uvek pripremi poseban program, moći će da se slikaju sa našim pilotima, tenkistima, artiljercima - napominje Kari.

Pavlović ističe da su krajem marta krenuli sa pripremama.

“Mislim da od vremena SFRJ nije bio ovoliki broj vazduhoplova na ovoliko malom prostoru. Gledao sam vremensku prognozu i očekujem da će subota biti dobar dan“, naveo je Pavlović.

Kari napominje da će na samom aerodromu biti otvorene tri kapije za posetioce, a zamolio je građane da dođu što ranije.

Ono što je važno znati je da će biti uvedene i dodatne linije gradskog saobraćaja, o čemu će građani biti obavešteni preko sajta ministarstva odbrane.

 

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike