I Čačak ima doktore za ponos: Svih šest specijalista oftalmologije radi operacije katarakte, maksimalno smanjene liste čekanja

19.04.2023

12:25

0

Zbog angažovansti svih lekara na očnom odeljenju liste čekanja za operacije katarakte su smanjene

I Čačak ima doktore za ponos: Svih šest specijalista oftalmologije radi operacije katarakte, maksimalno smanjene liste čekanja
Copyright RINA

Očno odeljenje čačanske bolnice, jedinstveno je u Srbiji po tome što svih šest zaposlenih specijalista oftalmologije radi operacije katarakte najsavremenijom metodom.

- Radi se o metodi operacije katarakte najsavremenijom metodom, to je mikrohirurška, mikroinciziona tehnika. Ono što je intersantno za naše odeljenje je, što je Danica Grujičić, ministarka zdravlja I primetila, a to je da svih šest specijalista oftalmologije, koji ovde rade dva muškarca i četiri koleginice obavljamo ovu metodu, donosno svi smo operatori”, rekla je za RINU dr Slađana Ranitović, načelnica očnog odeljenja čačanske Opšte bolnice.

Ona je istakla da su upravo zbog angažovansti svih lekara na očnom odeljenju liste čekanja za operacije katarakte smanjene.

- S obzirom na to da veliki broj nas kolega operiše, čeka se manje, nego u drugim centrima u Srbiji, to je čekanje najviše nekoliko meseci. Mi smo 2019. godine, čak uspeli da ukinemo potpuno listu čekanja, ali malo nas je korona omela i usporila nam rad, međutim, nadamo se da će to I dalje ići brzim tempom, kao I ranije”, pojasnila je dr Ranitović.

 

Ka Opštoj bolnici u Čačku i očnom odeljenju gravitira čitav Moravički okrug, što je oko 200.000 stanovnika koji ukoliko moraju, dolaze tu na oftalmološke preglede. Dalji planovi su, naravno, usavršavanje rada što podrazumeva nove tehnologije, ali i prijem mladih lekara, kako bi se kadar obnovio.

- Takođe, moram da naglasim, u prethodnoj godini smo dobili veoma vredne aparate zahvaljujući ličnom angažmanu našeg direktora Dejana Dabića I menadžmenta bolnice. Naše čačanske firme i privrednici su kupili dva vredna aparata biomikroskop i kompjuterizovan tonometer, vrednost tih aparata je oko 20 000 evra. Ministarka Grujičoć je prilikom posete je naglasila da je zadovoljna našim radom, obećala je da ćemo dobiti i novi operacioni mikroskop”, zaključila je dr Ranitović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike