Zloćudna bolest koja mahom napada starije od 65: Građani se pozivaju da iskoriste besplatan pregled narednih dana!

08.04.2023

23:00

0

Autobus će u Leskovcu biti 10. aprila dok će u Beogradu prvo biti u KBC Bežanijska kosa 11. aprila, a zatim i Klinički centar Srbije od 12. do 14. aprila

Zloćudna bolest koja mahom napada starije od 65: Građani se pozivaju da iskoriste besplatan pregled narednih dana!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Tokom skrininga trbušne aorte, koji je od 31. marta organizovan u Zrenjaninu, Kikindi, Subotici, Zaječaru i  Kruševcu, pregledano je oko 2.500 ljudi, rečeno je iz Udruženja kardiovaskularnih hirurga u Srbiji. 

U ponedeljak će se skrining pregled obaviti u Leskovcu za sve zainteresovane građane starije od 50 godina.

Na inicijativu vaskularnog hirurga Igora Končara pokrenut je pilot program zajedno sa Ministarstvom zdravlja “Skrining pregledi stomačne aorte”, kako bi se na vreme otkrilo postojanje aneurizme trbušne aorte. 

Inicijatori kampanje poručuju za Tanjug da su u timu do sada učestvovali lekari koji izvode ultrazvučne preglede, Sonja Kunkin, Jelena Petrović, Dragan Vasić, Branko Gaković, Marko Matković, lekari koji su pomagali u organizaciji i davali savete građanima Đurđija Jeličić, Stefan Dučić, Andrija Roganović, Ognjen Kostić, David Matejević, Nikola Kozomora, odnosno medicinske sestre Snežana Kostić, Marija Mihajlović, Andrea Inić i Jovana Batić. 

“Velika pomoć je uvek bila i od zaposlenih u bolnicama u kojima su se radili pregledi”, kažu inicijatori za Tanjug.

Aneurizma trbušne aorte je hronično progresivno oboljenje koje se javlja nakon 65 godina života, češće kod muškaraca i češće kod pušača, a tokom godina napreduje bez simptoma, postepeno se širi da bi na kraju došlo do pucanja odnosno rupture.  

Autobus će u Leskovcu biti 10. aprila dok će u Beogradu prvo biti u KBC Bežanijska kosa 11. aprila, a zatim i Klinički centar Srbije  od 12. do 14. aprila

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike