Jedini pripadnici Kraljevske vojske koji su proglašeni narodnim herojima SFRJ: Smrt mornaričkih oficira Spasića i Mašere (VIDEO)

17.04.2024

08:41

0

Autor: Ekipa 24sedam

Oni su bili jedini pripadnici Kraljevske vojske koji su proglašeni narodnim herojima SFRJ

Jedini pripadnici Kraljevske vojske koji su proglašeni narodnim herojima SFRJ: Smrt mornaričkih oficira Spasića i Mašere (VIDEO)
Copyright Wikipedia

Na današnji dan, 17. aprila 1941. godine, u Boki Kotorskoj, u toku Aprilskog rata, hrabro su poginuli narodni heroji Milan Spasić i Sergej Mašera, mladi oficiri na bojnom brodu "Zagreb".

Oni su bili jedini pripadnici Kraljevske vojske koji su proglašeni narodnim herojima SFRJ.

Bojni brod "Zagreb" bio je izložen napadima neprijateljske avijacije, ali je pretrpeo samo manja oštećenja. Kada je 17. aprila 1941. godine potpisana bezuslovna kapitulacija Jugoslovenske kraljevske vojske, Spasić i Mašera su zajedno sa svojim brodom otišli u istoriju kao heroji.

Tokom borbe, Spasić i Mašera su teško podneli krah Jugoslavije. Uz još nekoliko mladih oficira, nisu prestajali da se nadaju da će sa tri broda "sakupiti" dovoljno ljudi da popune makar razarače "Zagreb" i "Beograd" i sa njima isplove iz Boke za Egej, gde bi se priključili saveznicima i nastavili borbu na Mediteranu.

Kada je stiglo naređenje da se razarač "Zagreb" privuče što bliže obali i maskira granama, obojici je bilo jasno da se u uslovima kada je borbeni moral na brodu sve više padao pod tada već neskrivenim kvislinškim stavovima komandanta broda, kapetana korvete Nikole Krizomalija, "Zagreb" ne može više ponovno pokrenuti.

Iako borbu nije bilo moguće nastaviti, Spasić i Mašera su doneli hrabru patriotsku odluku - da razarač "Zagreb" ne predaju, već da zajedno sa svojim brodom nestanu u mračnim dubinama Jadrana.

Razarač je prvobitno napustila posada, zatim mlađi oficiri, a oko 14 časova pristigao je motorni čamac koji je trebalo da preveze komandanta, prvog oficira, artiljerijskog narednika i poručnike Spasića i Mašeru. Međutim, Spasić i Mašera su odbili da napuste brod.

Wikipedia
 

Rešeni da umru sa "Zagrebom", Spasić i Mašera bukvalno su sa broda isterali komandanta Krizomalija i njegovog kolegu sa razarača "Beograd" Mihaila Lepetića koji je došao da poseti Krizomalija.

"Napustite brod, na njemu nema mesta za izdajnike! 'Zagreb' neće izdati" - odbrusio im je Spasić.

Wikipedia/ex13
 

Ostalo je zabeleženo kao svedočenje očevidaca da su ova dvojica mornaričkih poručnika, pre potapanja broda i odlaska u večnost, na palubi razarača „Zagreb” salutirali zastavi pod kojom su se zakleli…

Jedan drugom su potom strgli oznake činova sa ramena, zagrlili se i poljubili. Razmenili su nekoliko poslednjih reči, okrenuli se u stavu mirno prema Lovćenu, a zatim se jedan od dvojice sagnuo i aktivirao detonator.

Samo nekoliko minuta kasnije, začula se prva, a zatim i druga jaka eksplozija, a jedan od najmodernijih ratnih brodova Jugoslavije otputovao je u plavi ambis zajedno sa svojim hrabrim oficirima.

Telo Milana Spasića sutradan su pronašli ribari. Spasić je sahranjen 19. aprila na vojničkom groblju u Savini, kraj Herceg Novog, a na njegovom spomeniku uklesano je i ime njegovog druga iz klase Sergeja Mašere.

Istorija kaže da se na sprovodu pojavilo mnoštvo građana, mornara, njihovih drugova, ali i vod italijanskih, neprijateljskih vojnika, koji su, impresionirani junaštvom i patriotizmom, došli da odaju vojne počasti. 

Herojski čin na koji niko nije ostao ravnodušan

Herojska smrt dvojice mornaričkih poručnika impresionirala je vojsku Ujedinjenog Kraljevstva, koja je njima u čast postavila spomen-ploču u svojoj kasarni na Malti još 1942. godine.

O njima su Francuzi 1968. snimili film “Flammes sur l’Adriatique” (“Plamen nad Jadranom”), posvećen tom događaju, a po scenariju koji je napisao niko drugi nego veliki Meša Selimović.

Nosioci odlikovanja dva nepomirljiva režima: izbeglička vlada u Londonu im je 1942. dodelila Ordene Karađorđeve zvezde, a ukazom predsednika SFRJ Josipa Broza Tita 1973. proglašeni su narodnim herojima. 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike