Obeležena godišnjica potonuća rečnog monitora "Drava": U borbi sa nemačkom avijacijom život je izgubilo 76 članova posade (FOTO)

12.04.2023

16:47

0

U spomen na poginule članove posade održana je i komemorativna svečanost

Obeležena godišnjica potonuća rečnog monitora "Drava": U borbi sa nemačkom avijacijom život je izgubilo 76 članova posade (FOTO)
Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije

Pripadnici Vojske Srbije obeležili su danas godišnjicu potonuća rečnog monitora "Drava", koji je potopljen u Aprilskom ratu 1941. godine, nakon borbe sa nacističkim agresorom, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane.

U okviru obeležavanja 82. godišnjice, delegacija Vojske Srbije, potomci komandanta „Drave“ poručnika bojnog broda prve klase Aleksandra Berića, predstavnici lokalne samouprave i udruženja "Veterani Ratne mornarice" položili su cveće kraj spomen-biste ovom heroju Aprilskog rata, na mesnom groblju u Belegišu.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije
 

U spomen na poginule članove posade održana je i komemorativna svečanost na poziciji potonuća broda, na 1287. plovnom kilometru Dunava kod Čelareva.

Uz zvuke brodskih sirena i počasni pozdrav brodske straže, vence je u Dunav sa broda Rečne flotile spustila delegacija Vojske Srbije.

U borbi sa nemačkom avijacijom, nanoseći neprijatelju gubitke, posada rečnog monitora "Drava" borila se do poslednjeg trenutka, kada je, u zoru 12. aprila, brod potonuo odnevši na dno Dunava svog komandanta i 76 članova posade, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike