Prva Liturgija posle sedam godina u hramu Svetog Save u Njujorku

04.02.2023

06:15

0

Autor: M. Vu.

Patrijarh Porfirije će u nedelju 5. februara služiti liturgiju u hramu Svetog Save na Menhetnu

Prva Liturgija posle sedam godina u hramu Svetog Save u Njujorku
Patrijarh porfirije stiže na Menhetn - Copyright Foto: SPC

Patrijarh Porfirije će u nedelju 5. februara služiti liturgiju u hramu Svetog Save na Menhetnu.

Sveštenstvo i časnici Crkveno-školske opštine ističu da je ova božanstvena služba prva koja će posle sedam godina biti služena u njujorškom hramu Svetog Save. 

Foto: SPC
 

 


- Ponosni smo što će nedeljna služba  biti kruna kratkog patrijarhovog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama. Dani koje je duhovni predvodnik svih pravoslavnih Srba proveo sa nama pravi su Božji blagoslov i podsticaj za ubrzanje radova na obnovi hrama, ali još više za obnovu duhovnog života i sabornog duha srpske zajednice u Njujorku-  poručila je Crkveno-školska opština Svetog Save u Njujorku.

Hram na Menhetnu izgoreo je 1.maja 2016. godine.

Crkva Svetog Save od istorijskog je značaja je i za grad Njujork. Sazidana je u gotskom stilu pre 172 godine, a 1943. je otkupljena za oko 30.000 dolara od Anglikanske crkve. Bio je to tada veliki novac koji je srpska zajednica isplacivala na rate.


Zavod za zaštitu spomenika Grada Njujorka našoj svetinji dodelio je u maju 2020. nagradu "Luis G. Mozes". Nagrada, koja predstavlja neku vrstu Oskara u zaštiti spomenika, dodeljena je, kako je navedeno, "katedrali Svetog Save za prvu fazu projekta - zatvaranje i stabilizacija".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike