Slavimo svetog sveštenomučenika Nikona! Ovog svetitelja vezali su konjima za repove, bacali ga u provaliju sa visoke stene

05.04.2024

06:55

0

Autor: 24sedam

Jednom kada je išao u boj sa svojom četom, majka ga je posavetovala, da kada upadne u nevolju da se obavezno prekrsti.

Slavimo svetog sveštenomučenika Nikona! Ovog svetitelja vezali su konjima za repove, bacali ga u provaliju sa visoke stene
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srpska pravoslana crkva i njeni vernici danas proslavljaju svetog sveštenomučenika Nikona. Bio je oficir u rimskoj vojsci, u vreme cara Dekija.

Nije bio kršten, ali ga je majka tajno učila o Hristovoj veri. Jednom kada je išao u boj sa svojom četom, majka ga je posavetovala, da kada upadne u nevolju da se obavezno prekrsti.

I zaista se dogodilo da se u jednom trenutku njegova vojna četa nađe u bezizlaznoj situaciji, skoro blizu pogibije. On se tada prekrstio i u srcu se pomolio Bogu i prizvao ga u pomoć. Nakon toga, on je dobio novu snagu i energiju, kojom je uspeo da pobedi neprijatelje i sačuva svoj život.

Od tog trenutka on je neprestano govorio, kako je veliki Bog. Majku je obradovao što se vratio živ i zdrav sa još jačom verom u Boga. Tako da je tajno otplovio u Aziju, gde ga je episkop kizički Teodosije krstio. Ubrzo se i zamonašio i predao učenju i duhovnim podvizima.

Starac Teodosije je imao viziju da bi trebalo da postavi Nikona za svog naslednika, što je i učinio. Potom se ponovo vratio gde se oprostio sa majkom, koja je bila na samrti.

Posle smrti majke, povukao se u Siciliju, sa svojih devet učenika koji su nekada bili vojnici. U to vreme krenulo je strašno gonjenje hrišćana i knez Kvintijan uhvati svetog Nikona sa drugovima.

Stavio ih je na užasne muke i njegovih  190 učenika je bilo posečeno. Ovog svetitelja vezali su konjima za repove, bacali ga u provaliju sa visoke stene, tukli ga i strugali mu kožu. Ali on je sve to preživeo.

Najzad su ga posekli mačem, i njegovo telo je ostavljeno u polju da ga pojedu ptice. Kada je jedno čobanče tuda prolazilo, dotakao je njegovo telo. Tog momenta je izlečio svoje besne duhove, koji su zaposeli njegovo telo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike