Danas slavimo Prepodobnog Jakova Ispovednika: Svi koji imaju problema sa učenjem trebalo bi da mu se pomole!

03.04.2024

06:55

0

Autor: 24sedam

Ne zna se mesto rođenja Svetog Jakova

Danas slavimo Prepodobnog Jakova Ispovednika: Svi koji imaju problema sa učenjem trebalo bi da mu se pomole!
Prepodobni Jakov Ispovednik - Copyright Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Jakova ispovednika.

Ne zna se mesto rođenja Svetog Jakova, kao ni mesto njegovog episkopstvovanja, ali ono što se zna je da je živeo po Hristovim zakonima, u postu i molitvi.

U vreme Kopronimovo, pretrpeo je velike muke od ikonoboraca: glad, tamnicu, porugu svake vrste.

Potom je predao dušu Bogu, kome je verno služio tokom života.

Živeo je i stradao u osmom veku.

Svi koji imaju problem sa učenjem, trebalo bi danas da mu se pomole.

Profimedia
 

Tropar (glas 8):

Nastavniče Pravoslavlja, učitelju pobožnosti i čistote, svećnjače vaseljene, bogonadahnuti ukrasu arhijereja, Jakove premudri, učenjem tvojim sve si prosvetio, sviralo duhovna, moli Hrista Boga, da spase duše naše.

Slavimo i ove svece:

Prepodobni Kiril, episkop katanski, u Siciliji

Rodom iz Antiohije i učenik apostola Petra. Dobro upravljao stadom Hristovim. Imao je i dar čudotvorstva pomoću molitve. Tako je neku gorku vodu, koja se nije mogla piti - a u tom mestu druge vode u leto nije bilo - molitvom pretvorio u slatku, pijaću vodu. Upokojio se mirno.

Sveti Toma patrijarh carigradski:

Živeo je u vreme careva Mavrikija i Foke, i u vreme patrijaraha svetih Jovana Postnika i Kiriaka. Zapažen od svetog Jovana zbog velikog blagočešća i revnosti, on bude od toga svetitelja uzveden u čin sakelarija (namesnika) Patrijaršije, a po smrti Kiriaka, bude izabran za patrijarha. U njegovo vreme desi se jedan neobičan događaj: kad se jednom išlo u litiji s krstovima, krstovi se počnu kolebati sami od sebe i udarati jedan o drugi.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Začudi se tome sav narod; i kad patrijarh za to sazna kao za istinit događaj, pozove Teodora Sikeota, čuvenoga isposnika i prozorljivca moleći ga da objasni šta se tim predskazuje. Teodor se pomoli Bogu i otkrije patrijarhu da to označava velike bede koje će nastupiti i za crkvu i za grčko carstvo zbog unutrašnjih verskih i političkih razdora. Hrišćani će sami tući i istrebljivati jedni druge. Sve se to uskoro i ispuni.

Toma moljaše Teodora da se ovaj pomoli Bogu za njega, da ga Bog uzme pre nego te bede nastupe. "Zapovedaš li, da dođem do tebe, ili da se vidimo onamo pred Bogom?" tako otpisa Teodor patrijarhu, nagoveštavajući time da će i patrijarh i on skoro umreti. I tog istog dana razbole se i skonča patrijarh, a uskoro za njim i sveti Teodor. Skonča sveti Toma i preseli se ka Gospodu 610. godini.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike